„Възраждане“: БПЦ да признае македонската църква за дъщерна

7 септември, 2017 15:32 | Култура | Няма коментари

„Възраждане“: БПЦ да признае македонската църква за дъщерна

Българската патриаршия да признае за дъщерна македонската църква, това цели инициатива на Движение „Възраждане”. Според инициаторите, ако това се случи, македонската православна църква ще признае българския си произход. От „Възраждане“ внесоха своето предложение на 7 сепетмеври и се надяват на бързо решение от Светия Синод.

Според председателя на организацията Костадин Костадинов приемането на македонската църква за дъщерна от българската патриаршия дава възможност на страната ни да поправи една историческа неправда, която е от времето на Втората балканска война.

„Ако някой беше казал преди години, че македонските владици ще искат българската църква да ги признае като църква-майка и на практика по този начин те да признаят, че македонската църква е дъщерна на българската и е българска по произход, никой нямаше да го повярва. А такива настроения има и в самата Македония, като стават все по-силни. От тук насетне, след като ръката е подадена от тяхна страна, ние сме длъжни да я поемем. Моментът е исторически, не бива да го пропускаме този шанс, защото българската история през последните повече от 100 години е история на пропуснатите шансове“, каза Костадинов.

„Не трябва да забравяме, че ние извоювахме своя собствена национална църква, преди да извоюваме своя собствена държава и не трябва да забравяме, че църковната борба беше в основата на революционната борба“, допълни още председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов.

Признаването на македонската църква за дъщерна на българската ще бъде акт с огромно значение за интеграцията на българите от двете страни на българо-македонската граница.

 

Ето и пълния текст на документа.

 

ОБРЪЩЕНИЕ

От ПП ВЪЗРАЖДАНЕ

 

До

Патриарх Неофит и

Светия Синод на

Българската православна църква

 

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

 

Както знаете, в съседна Македония, от 1967 година съществува самопровъзгласилата се за автокефална Македонска православна църква – Охридска архиепископия. Тя не е призната нито от Вселенската патриаршия, нито от посестримите православни църкви, включително нашата.

Историческите процеси на сближаване обаче текат, макар бавно и трудно понякога.

Всички знаем, че българският народ има две държави на Балканите – България и Македония. Това не е прецедент – в миналото, особено през Средновековието, сме имали много повече български държави, съществуващи редом една с друга по едно и също време. Това, че имаме и две църкви – Българската патриаршия и Македонската архиепископия, също не е прецедент. По времето на Второто българско царство Българската търновска патриаршия и Българската охридска архиепископия съжителстват успешно в рамките на една държава десетилетия наред. Нещо повече – Охридската архиепископия надживява Търновската патриаршия с цели 263 г. и става крепител на българския дух в Западна България (дн. Македония).

Днес сегашната македонска църковна „неканоничност“ обслужва само недоброжелателите на православието. Сръбската православна църква основава претенциите си на това, че чисто технически през 1958 – 1967 г. от нея се отделя все още непризнатата МПЦ-ОА. Но също така е добре известно, че сърбите отнемат българските епархии в Македония през 1913 г. по насилствен път – поради което преминаването им към СПЦ и до момента не е признато от Българската православна църква и санкционирано от църковен събор.

Народът на Македония се намира не само на политически, но и на духовен кръстопът и всички ние, граждани и клир, имаме исторически и морален дълг да подадем братска десница! Българската Православна църква ТРЯБВА да подаде ръка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, и да я въведе в лоното на признатите православни църкви.

Затова считаме, ваше светейшество и уважаеми наши отци, че е назрял моментът Българската патриаршия, като църква-майка, да признае юридически и канонично Македонската архиепископия! Братята ни от другата страна чакат! Чакат Вас, защото за да могат да поискат независимост от Българската православна църква, признавайки я официално за своя църква майка, те трябва да са сигурни, че Българската патриаршия ще ги приеме като свои чеда!

В навечерието сме на големия празник Рождество Богородично! В тези светли дни се обръщаме към Вас, да се възползвате от възможността да извършите едно историческо дело спрямо българския народ от двете страни на Вардара!

Днес ние Ви призоваваме да се окажете на висотата на своето време и да направите правилния избор!

Той е изключително актуален особено сега, след подписването на историческия Договор за приятелство и добросъседство между България и Македония!

Това е исторически момент! Вие, нашите духовни водачи, сте длъжни да се издигнете до висотата на Вашата отговорност и да изпълните дълга си!

Ако го пропуснете, историята няма да Ви го прости!

Народът също!

 

 

Костадин Костадинов,

Председател на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата