Чуй думите. Почувствай музиката…

5 септември, 2017 09:10 | Култура | Няма коментари

Чуй думите. Почувствай музиката…

Институт Сервантес представя:

¡Olé festival!

 

 

Втори фестивал за нова музика от Испания и Латинска америка

 

 

Вторият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе тази есен в София. Организаторът – Институт Сервантес-София – в сътрудничество с Джаз Плюс Концерти обещава да чуем в София Лайв Клуб първокласни изпълнители с търсещ дух и нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика. Три впечатляващи концерта предлага   ¡Olé Festival!. И трите концерта са с начален час 20:00 ч.

  •  Първата изява на 20 септември ще бъде на саксофониста на Пако де Лусия и носител на наградата “Най-добър джаз музикант на Европа”, Хорхе Пардо и неговия квинтет с програмата от новия му проект “Djinn”.
  • Вторият концерт на 18 октомври е на дуета откритие за 2016 г. – певицата Мария Арнал и китаристът Марсел Бажес.
  • На 26 октомври фламенко китаристът Хосеми Кармона и басистът Хавиер Колина ще представят проекта “De Cerca”.

Освен концертите, в рамките на  ¡Olé Festival!  ще бъдат представени испански филми, посветени на музиката и танца. В четири поредни недели от 17 септември в Дома на киното от 16.00 ч. и всеки вторник през октомври в Институт Сервантес от 18:30 ч. публиката ще има възможност да види специално избраните заглавия  “Фламенко, фламенко” на Карлос Саура, “Ла Чана”  на Лусия Сойевич, “Сакромонте. Мъдреците на племето” на Чус Гутиерес и “Чико и Рита” на Фернандо Труеба и Хавиер Марискал.

Програмата: http://sofia.cervantes.es/FichasCultura/Ficha115717_905_10.htm

Изпълнителите:

Хорхе Пардо – 20 септември, София Лайв Клуб

ФЛАМЕНКО ДЖАЗ И ЪРБАН САУНД

Голямото име в тазгодишния Втори !Olé Festival! е саксофонистът и флейтист Хорхе Пардо, който ще свири със своя квинтет (китара, клавишни, бас, ударни и перкусия) и ще представи най-новия си проект “Djinn” на 20 септември в София Лайв Клуб.

Музиката на Хорхе Пардо не познава стилистични граници. Името му е свързано със създаването на иберийския джаз с фламенко отенък – запазен почерк на този толкова виртуозен артист. Много са отличията и наградите, на които е носител Пардо, но една от най-значимите е титлата ”Най-добър джаз музикант на Европа”, връчена от Френската академия по музика. Хорхе Пардо днес е не само всепризнат виртуоз на флейтата в Испания, но и в цяла Европа. Публиката и критиката са свикнали да очакват от Хорхе Пардо неочакваното. Той постига този ефект и с проекта си “Djinn. Metaflamenco”. В него той стъпва на фламенко основа и черпи вдъхновение от дълбините на този стил, като в същото време звучи модерно –  с джаз настроение и ърбан закачка.

Започнал кариерата си в епоха, в която испанската музика се разгръща и трансформира, затворените стилови врати се отварят и се създава лицeто на новата музика, Хорхе Пардо отведнъж се гмурка в дълбоките води и плува с най-големите имена на джаза и фламенкото.

Цветове и форми съставят музикалното платно, изтъкано от креативната свобода и размах на Пардо. Създава богато нюансирана музика,  дълбока по същност и възвишена по съдържание. Опитът на музиканта във фламенкото и джаза се разтваря в нова, модерна градска музика, която улавя пулса на най-интимното времевопростанствено ежедневие на Пардо. http:jorgepardo.com

 

Мария Арнал и Марсел Бажес – 18 октомври, София Лайв Клуб

ГЛАС И АКУСТИЧНА КИТАРА

Превърналите се в автентичното откритие на 2016 г. в Испания Мария Арнал и Марсел Бажес  ще представят своя албум “45 cerebros y 1 corazón” на 18 октомври в София Лайв Клуб.

Мария Арнал и Марсел Бажес записват своя дебютен проект “45 cerebros y 1 corazón” за лейбъла Fina Estampa и веднага се превръщат в откритието на 2017 г. Албумът печели престижни награди като Premi Ciutat de Barcelona de Música и е избран за предпочитана творба от читателите на Time Out. Талантливата вокалистка и забалежителният китарист са от Каталуния и продължават линията на представяне на популярната музика по възможно най-добрия начин, като създават свои песни с мотиви от запазени архивни автентични записи от целия Иберийски полуостров.  Заглавието “45 cerebros y 1 corazón” (45 мозъка и 1 сърце) e втъкано в стиховете на едноименната песен, породено от една новина за разкопаване на масов гроб от времето на Испанската гражданска война (Ла Педраха, Бургос). Става дума за онова, което искат да потъне в забрава, а не бива да се забравя. Много от песните им като “Ball del Vetlatori” и “A la vida” създават усещането за близост до живото изпълнение и омагьосват с трептящата емоция.  http://maimb.cat

 

Хосеми Кармона & Хавиер Колина – 26 октомври, София Лайв Клуб

ФЛАМЕНКО КИТАРА, ДЖАЗ И ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ ПОВЕЙ

Двама виртуозни артисти – фламенко китаристът Хосеми Кармона и контрабасистът Хавиер Колина се отправят на музикално пътешествие из света на джаза и фламенкото, водейки естествен диалог помежду си на различни музикални езици.

С дълбок фламенко отглас и неповторимо джаз звучене, китарата и и контрабасът се срещат, за да изследват изтънчено и изящно  един богат репертоар. Тук съжителстват обичани песни от Латинска Америка с елегантните композиции на Хосеми Кармона и някои джаз стандарти.

Изпълнението им е силно и деликатно – красив междужанров диалог с лично присъствие и дълбоки познания. Те знаят как да се отнесат с респект към всяка музика и нейното време, импровизират много и знаят кога е нужно да оставят въздух между нотите в някоя незабравима полунощна мелодия.

Музикантите ни нашепват истории за горчивата истина, любовта, дългите нощи, пълни с музика, фламенко тангос и фарука, както и пиеси на Астор Пиацола. De Cerca е Гранада и Америка, фламенко и джаз. Перкусионист на проекта е великолепният Бандолеро. http://javiercolina.com/josemi-carmona-y-javier-colina/

***

Всичко за фестивала може да намерите на http://olefestival.com

Билетите за ¡Olé Festival! вече са в продажба – в мрежата на eventim.bg, електронни от eventbride.com и в Дюкян Меломан на ул. “6-ти септември” 7А като цените за за отделните концерти са с цена от 25 и 30 лв, с отстъпка за група от 5 души. Фестивалният билет за трите концерта  струва 60 лв, със специална отстъпка при група от 5 души.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата