Народният театър влезе в своя 116-и сезон

1 септември, 2017 14:25 | Афиш, Денят, Култура | Няма коментари

Народният театър влезе в своя 116-и сезон

 

 

Първата ни сцена посреща зрителите от 10 септември с изцяло ремонтирани голяма и камерна зала и четири премиери до края на годината

 

С водосвет за здраве, благоденствие и успех Народният театър „Иван Вазов” откри днес 116-ия сезон в историята си. Денят, в който по традиция бе отслужен молебен, съвпадна с началото на църковната Нова година, а ритуалът събра на Голяма сцена почти целия актьорски, технически и административен екип на театъра.

 

По покана на директора Мариус Донкин, водосветът бе отслужен както и миналата година от Протойерей Атанас Вълков от храм „Свети Андрей Първозвани“, който измоли от Бог да бди над работещите в театъра и неговите зрители и ги благослови със светена вода, а след това всички заедно изпяха „Многая лета”.

 

Официално сезонът в Народния театър ще бъде открит за зрителите на 10 септември 2017 г., когато е и първото представление в календара – „Нощна пеперуда” на Явор Гърдев на Камерна сцена. Касите на театъра вече работят.

 

За първи път от над 40 години насам Народният театър посреща и актьори, и зрители с изцяло обновени голяма и камерна зала. Ремонтът на помещенията и представителните пространства трая цяло лято, като бяха претапицирани зрителските столове на двете сцени, обновени всички златни орнаменти и изключително красивият полилей в голяма зала. Народният театър стартира сезона и с ново RED осветление и инсталация, която сменя застоялия въздух със свеж.

 

Четири премиери ще могат да видят зрителите до края на декември, като първата от тях – на режисьора Красимир Спасов, е на 28 септември на Камерна сцена. Това е „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” („Чудаци”) по Максим Горки, с участието на Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев и Цветомира Даскалова.

 

На 13 и 14 октомври е режисьорският дебют на актрисата Бойка Велкова, която постави на Сцена на IV етаж „Цветът на дълбоките води” по пиесата на изключителната млада писателка Оля Стоянова. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката за „Цветът на дълбоките води” е композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов.

 

Само две седмици по-късно – на 27 октомври, Голяма сцена ще отвори врати за премиерата на „Калигула”- постановка на Диана Добрева. Представлението по текст на Албер Камю е с участието на Деян Донков, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ.

 

През декември на Голяма сцена ще бъде и премиерата на „Танцът Делхи” на световноизвестния режисьор и директор на театъра във френския град Тулуза Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова.

Снимки: Божидар Марков

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата