Бесовете на Калигула на сцената на Народния театър

25 октомври, 2017 15:05 | Афиш, Култура | Няма коментари

Бесовете на Калигула на сцената на Народния театър

 

Деян Донков в ролята на императора

 

Дългоочакваният спектакъл „КАЛИГУЛА” НА ДИАНА ДОБРЕВА по текста на Албер Камю ще има премиера на Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов” на 27 октомври от 19:00 часа.

 

Билетите за първото представление, режисирано от от Диана Добрева, вече са продадени. Следващите спектакли на „Калигула” са на 9 и 18 ноември, и на 18 и 31 декември. Билети се продават на касите на театъра и онлайн на http://nationaltheatre.bg/play/kaligula/.

 

Специално за представлението в Народния театър, Диана Добрева, заедно с драматурга Александър Секулов, прави нов превод и сценичната версия на провокативния текст на Албер Камю.

 

Ето какво казват те в програмния си текст към спектакъла: „Смъртта на любимата сестра Друзила запраща Гай Цезар Германик, наречен Калигула, сред необятната империя на собствения му ум. В чистата логика на този ум човекът е сцена, а императорът – единствен актьор върху нея. Калигула знае каква е цената, която империята иска от своя владетел. Предусеща самотата, която абсолютната логика на властта налага и  върви към нея и смъртта, без да се пази от инстинкта на поданиците да живеят в заговори. Очите му удържат мирозданието, гласът се бори с мълчанието, душата му свързва  вертикалните светове и отрича хоризонталния ред, сърцето тласка кръв отвъд конежа по собствения край. Но пригодното за империята убива човека; съразмерното за човека е недостатъчно за империята. И хората не прощават на владетелите. Историята е последното копие, забито в сърцето на всеки император.

 

В ролята на Калигула публиката ще види Деян Донков, който споделя за нея: “Интересно ми е къде се корени цялото многолико безумие на злото, как се побира, съсредоточава и разраства у един-единствен човек и го преобразява във всевластващ диктатор, как злото и властникът се сдвояват, превръщат се в зловеща цялост. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, но докъде стига това обожествяване, какви немислими граници прекрачва у Калигула или у някой друг, станал подобно на него нарицателно за чудовищните проявления на властта, за нейните бесове и демони, за нейните жертви.”

 

Пиесата на Албер Камю „Калигула“ е представена за първи път през 1945 година на сцената на театър „Хербертот“ в постановка на Жак Хербертот. Ролята на Калигула се изпълнява от знаменития Жерар Филип.

 

ЗА СПЕКТАКЪЛА

„КАЛИГУЛА” от Албер Камю

 

Превод и сценична версия: Александър Секулов и Диана Добрева

Режисьор: Диана Добрева

Сценография и костюми: Нина Пашова

Музика: Петя Диманова

Музика на живо: Петър Йорданов

Пластична концепция: Диана Добрева

Хореограф: Ангелина Гаврилова

 

С участието на:

Деян Донков, Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев, Димитър Димитров

 

В спектакъла са използвани стихове от книгата „Море на живите“ на Александър Секулов, изд. „Изток-Запад“,2016

 

ЗА АВТОРА

Албер Камю е роден в Мондови, Алжир, в семейство на френски заселници. През 1930 г. заболява от туберкулоза и прекратява заниманията си с футбол, за да продължи задочно обучението си в Алжирския университет. През 1934 г. Албер Камю се включва във Френската комунистическа партия, но през 1936 г. е обвинен в троцкизъм и напуска. През 1935 г. основава „Театър на труда“ (Théâtre du Travail, преименуван през 1937 г. на „Театър на отбора“, Théâtre de l’Equipe), който просъществува до 1939 година. Заради заболяването от туберкулоза не е взет в армията в началото на Втората световна война.

През 1940 г. Камю се жени за Франсин Фор, пианистка и математичка. През същата година започва работа за вестник „Пари Соар“(„Paris soir“). Макар първоначално да не е противник на войната, превземането на Париж от германците и екзекуцията на Габриел Пери все повече го настройват срещу нацистка Германия. През същия период завършва и издава първите си книги „Чужденецът“ (L’Étranger) и „Митът за Сизиф“ (Le Mythe de Sisyphe).

През следващите години Камю се включва във Френската съпротива с псевдонима Бошар и участва в издаването на вестник „Комба“(„Combat“). Той е редактор на вестника от 1943 до 1947 гСлед поредния пристъп на туберкулоза през 1949 г. Камю се оттегля и живее усамотено през следващите две години. През 1951 г. публикува „Разбунтуваният човек“ (L’Homme révolté), философски анализ на революцията, отхвърлящ комунизма, който довежда до окончателното скъсване със Сартр. Отрицателните реакции към книгата сред лявата интелигенция силно го депресират и и той се заема с адаптирането и поставянето на театрални пиеси. Така, освен със собствената си драматургия, от 1953 до 1959 г. той участва в създаването н на още шест пиеси. През 1957 г. Албер Камю получава Нобеловата награда за литература за своето „значимо литературно творчество, което с прозорлива сериозност осветлява проблемите на човешката съзнателност в днешните времена“. Три години по-късно, през 1960 година, Камю загива при автомобилна катастрофа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата