Премиера на „Прощална вечеря“ под режисурата на Здравко Митков в Сатирата

25 октомври, 2017 15:08 | Афиш | Няма коментари

 

 

Актьорското трио Михаил Билалов, Ана Вълчанова и Николай Урумов  отново заедно на сцената във френска пиеса

 

„Прощална вечеря“ от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт е най-новата премиера в репертоара на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Тя ще се състои на 31-ви октомври на Голяма сцена, а след това на 3-ти ноември в Театър „Константин Величков“, Пазарджик.  Режисьор на постановката е Здравко Митков, а сценографията е дело на  Петър Митев. Участват актьорите Михаил Билалов, Ана Вълчанова/ Диана Досева и Николай Урумов.

 

Ина Шкарова, драматург на представлението, споделя:

„Прощална вечеря” е прекрасна интелектуална комедия, която не просто разсмива, но и над която зрителят ще може да разсъждава дълго, дълго след това(…) „Прощална вечеря” е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето изчерпване. Старите приятелства, които неусетно са помръкнали във въртележката от ежедневни работно-семейни-обществени задължения, от липсата на време да се погледнем, да се почувстваме внимателно един друг, от рутината, приплъзваща дружеските срещи в повърхностно все по-рядко общуване. „Прощална вечеря“ помага на човека да си върне усещането за непосредственост, празничност, способността да обича, подкрепя и прощава.“

 

Сюжетът на комедията разказва за семейната двойка Пиер и Клотилд Льокьор, които опиянени от идеята да разчистят дневния си ред, решават да организират прощална вечеря. Това е най-добрата форма на „развод с приятели – призраци”.

Първи в списъка „отживелици” се оказва Антоан Роайе. И въпреки че Пиер и Клодилд стриктно спазват идеалния сценарий за прощална вечеря, приготвяйки любимата храна и музика на Антоан, бутилка вино от годината на раждането му, плюс всички ненужни подаръци от него, вечерята далеч не протича така идеално и според замисъла…

 

Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт са родени през 1971г. Запознават се през 1996-та и скоро освен приятели, стават и съавтори. Сценариите за анимационната поредица „Skyland“ и пълнометражния анимационен филм „Ренесанс“ им спечелват репутацията на успешен и продуктивен тандем. През 2006г. излиза първият им игрален филм „Джунглата”. Двамата са негови сценаристи, освен това Матийо Делапорт е в ролята на режисьор, а Александър дьо Ла Пателиер на продуцент.

Премиерата на първата им пиеса „Името“ се състои през 2010г. Постановката се превръща в събитие и получава шест номинации за наградите „Молиер”. През 2014г. в театър „Едуард VII“ е поставена втората им комедия „Прощална вечеря”, която има номинация „Кристален глобус” за най-добра пиеса и номинация „Молиер” за най-добра комедия. Миналата година излезе и премиерата на третата пиеса на творческия дует „Всичко, което желаете”.

 

Здравко Митков (1952) завършва режисура при проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” (1978). Работи в театрите в Пазарджик (1979-1984) и Перник (1984-1986), в Младежкия театър (1986-1988), в Сатиричния театър (1988-1992), в Театър „София” (1992-2009). Поставя и в много други български театри, има постановки в САЩ и Македония.

Носител е на редица национални награди за режисура.

Професор е по Актьорство и Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Ректор на НАТФИЗ (2000 – 2003).

В периода 2013 – 2017г. е директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

 

 

ПРОЩАЛНА ВЕЧЕРЯ

от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт

превод – Михаил Билалов и Ваня Николова

консултант – Снежина Русинова – Здравкова

 

постановка – Здравко Митков

сценография – Петър Митев

 

Пиер Льокьор – Михаил Билалов

Клотилд Льокьор – Ана Вълчанова/Диана Досева

Антоан Роайе – Николай Урумов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата