„Седем дни от живота на Симон Лаброс“ – премиера в Театър 199

26 октомври, 2017 12:51 | Афиш, Денят, Култура | Няма коментари

„Седем дни от живота на Симон Лаброс“ – премиера в Театър 199

На 28-ми октомври (събота) от 19,30 часа
Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера

СЕДЕМ ДНИ ОТ ЖИВОТА
НА СИМОН ЛАБРОС
от
КАРОЛ ФРЕШЕТ
превод
СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА
постановка
СТИЛИЯН ПЕТРОВ

сценография
ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ

костюми
ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА

музикална среда
МИШО ШИШКОВ-син
с участието на:
ТИГРАН ТОРОСЯН /Симон/
ЙОАНА БУКОВСКА-ДАВИДОВА /Натали/
ДИМИТЪР ЖИВКОВ /Лео/

Карол Фрешет е едно от най-известните и значими имена на съвременната канадска драматургия. Театралният път на родената през 1949 г. в Монреал авторка започва през 1973 г. когато получава дипломата си по актьорско майсторство от Националната школа за театър. Веднага след това тя се включва в трупата на „Театр де Кюизин” в родния си град. Пиесите на Карол Фрешет се ценят високо както в страната ѝ, така и по света. „Четирите смърти на Мари“ (1998) е отличена с наградата на генерал-губернатора на Квебек, а постановката на английската версия на пиесата, реализирана в Торонто получава наградата „Флойд С. Чалмърс”. За приноса си за развитието на театъра през 2001 г. Карол Фрешет става лауреат на най-престижния канадски приз в областта на драматургията „Елинор и Лу Симинович”. През същата година на театралния фестивал в Авиньон получава и наградата, присъждана от френската Асоциация на драматурзите.
Други по-известни заглавия на Карол Фрешет са „Жан и Беатрис” (2002), „Огърлицата на Хелена“ (2002), „Мисля за теб“ (2012). За „Седем дни от живота на Симон Лаброс” (1999) критиката отбелязва: „С хумор и свежи попадения, тази интелигентна, жива и изпълнена с неочаквани обрати комедия, се подиграва с така обичаната в Америка поговорка „Когато искаш – можеш”. Другаде пише: „Единственото утешение в тази история за раните, които малко по малко ни разяждат и разрушават, е въображението, което ако не ни дава сила, то поне прави света ни по-красив”.
Пиесите на Карол Фрешет впечатляват с оригиналността на сюжетите си, със своята ярко изразена театралност и проникновение в психологията на съвременния човек.

Не знаете как да се справите с разгневения си партньор? Или изпитвате затруднения да се изразявате? Или искате хората да ви забелязват по-често? Или пък искате изобщо да не ви забелязват?

Симон Лаброс има отговор за вас!

Симон Лаброс е талантлив човек, но по някаква причина не успява да печели от многото си разнородни дарби. Той полага неимоверни усилия да предложи най-различни, изненадващи услуги, за каквито никой никъде не се е сетил. И въпреки че убеждава всеки в способностите си, по някаква причина хората не са готови да заплащат за неговите проницателни проекти. Симон Лаброс се опитва да изгради един нов, необикновен, различен свят. Разгърнат пред очите ни в седем дни. Свят, в който играта заема своето централно място на авансцената на живота. Играта, която спасява. Играта, която възвишава. Играта, която ни разкрива цялата палитра на нашето съвременно, обречено, комично и объркано човечество. В смелото си начинание Симон въвлича приятеля си, черногледия поет Лео и красивата, неочаквано необичайна Ексцентричните герои завладяват сцената и когато зрителят си тръгне от салона, ще усети особено усещане, че и сърцето му е завладяно. Че сърцето му е завладяно в замяна на един билет. И на мъничко внимание. Нима това е висока цена за толкова… проницателен проект?
В пиесата на известната съвременна канадска авторка Карол Фрешет „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ ще видите трима силни светлооки актьори. Тигран Торосян е оптимистичен, енергичен, разнообразен и чувствителен в ролята на Симон. Натали на Йоана Буковска-Давидова е загадъчна, примамлива, пулсираща с някакво особено излъчване отвътре. Димитър Живков е Лео, обгърнат от тъмен, поетичен облак, който крие в себе си заряд готов да се взриви. Стилиян Петров е сред най-интелектуалните и запленяващи наши режисьори. С вещина той създава космос от сценичното пространство, в сърцевината на който се крие първородната искра на човешката вселена.

Светът трябва да стане такъв, какъвто дон Кихот иска, ханищата трябва да бъдат замъци и той ще се бори срещу него и ще бъде привидно победен, но ще победи, ставайки смешен.
Мигел де Унамуно
Съществуват мъже, решени да не се задоволяват с действителността. Тези хора наричаме герои. Защото да бъдеш герой означава да бъдеш себе си, самият себе си. Няма по-голяма оригиналност от тази практическа, действаща при героя, оригиналност. Животът му е непрестанен отпор пред обичайното и общоприетото.
Хосе Ортега и Гасет

„В началото бе Симон. Симон беше безработен. Слънцето грееше, птичките чуруликаха, всички надежди изглеждаха възможни. Сутринта на първия ден нивото на безработицата е 10,4%, нивото на лихвите също. Симон си помисли, че ако това е съвпадение, то си е истинско съвпадение и сигурно днес ще има късмет.“


Следващите представления на „СЕДЕМ ДНИ ОТ ЖИВОТА НА СИМОН ЛАБРОС” са на 10-ти, 25-ти ноември.

Снимка: Гергана Дамянова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата