„В/ХОД навън“ със серия от арт събития в Център за култура и дебат „Червената къща”

10 ноември, 2017 14:36 | Афиш, Денят, Култура | Няма коментари

„В/ХОД навън“ със серия от арт събития в Център за култура и дебат „Червената къща”

 

Два премиерни спектакъла ще бъдат представени в рамките на програмата

 

От 14 до 28 ноември ще се проведе четвъртият тематичен модул от артистични събития В/ХОД навън, организиран от платформата за документално изкуство В/ХОД.

Двa премиерни спектакъла ще бъдат представени в рамките на програмата: съвместният проект на Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение „За Земята”пърформансът „Което остава”, посветен на рециклаторите в София и представлението „Сами” на Театър Реплика, финансиран по програма „Малък АРТ ДОК грант” на В/ХОД.

Публиката ще може да види още и един от най-впечатляващите и ярки спектакли на VOX POPULI “АЛЕ ХОП – По високо опънатата тел”, създаден след серия от интервюта с артистите от цирк „Ориент” по време на едно от техните турнета из България. В програмата на В/ХОД навън влизат още „Поколение Ь”, чийто фокус са годините на прехода в България и подрастващото поколение тогава, както представлението „Невидими №1”, посветено на хората с двигателни проблеми.

 

Първата премиера, която публиката ще може да посети и, с която ще се открие официално модулът В/ХОД навън е на документалния пърформанс „Което остава”. Датата е 14 ноември, вторник, началото е в 19.30.

Съвместният проект на Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение „За Земята” ще предложи на зрителите един необичаен сценичен формат, т.нар. театър променада. Спектакълът ще бъде представен на открито, като началната точка на обиколката е фоайето на Център за култура и дебат „Червената къща”. Екипът на представлението ще потопи гостите в едно сюреалистично изживяване-пътешествие между три знакови софийски улици, за да ги направи свидетели на ситуации от паралелен живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища проговарят неговите енигматични обитатели – хората, които се грижат за онова, “което остава”.

Проектът е фокусиран върху социално значими теми и маргинални общности, останали встрани от медийното внимание и гражданския диспут. “Което остава” е за онези хиляди хора, които ежедневно събират разделно отпадъците на града, предават ги в пунктовете за изкупуване и по този начин прехранват себе си и семействата си.

 

КОЕТО ОСТАВА

Режисьор: Неда Соколовска

Сценография: Иван-Александър Тодоров

Участват: Петко Каменов, Пламена Пенчева, Георги Налджиев, Стойка Стефанова.

 

Входът за събитието е свободен, като публиката ще може да направи дарение по избор, като така подпомогне дейността и каузите на „За Земята”.

Поради спецификата на спектакъла, максимумът от зрители, които могат да го видят за едно изиграване е 15 души. По този повод е необходима предварителна резервация на e-mail: vox.pop.doc@gmail.com

Следващите дати за „Което остава” през ноември са 16 и 28 в 19.30.

 

“Поколение Ь” или най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI, създаден през настоящата година ще бъде представен на 15 ноември, сряда от 18.00, като част от програмата на ACT фестивал за свободен театър. Мястото отново е Център за култура и дебат „Червената къща”. В обсега на внимание тук е темата за прехода в България, годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото поколение тогава. „Поколение Ь” е представление, посветено точно на тези сред нас – тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време. Техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те…

 

ПОКОЛЕНИЕ Ь

Режисьор: Неда Соколовска

Участват: Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов и Неда Соколовска.

 

Много къщи. Един човек. Тишина. Ако един човек каже нещо, но няма кой да го чуе, казал ли го е наистина?

В България има над 60 села, които имат само един обитател. В още толкова живеят двама.

Втората премиера в рамките на В/ХОД навън ще представи документално-сценичния прочит по темата за последните останали хора по селата в България. Спектакълът „Сами” на Театър Реплика е в програмата на 22 и 23 ноеври от 19.30ч. в „Червената къща”. Представлението беше един от двата проекта, които тази година спечелиха финансиране от В/ХОД по програмата за насърчаване на социално-ангажиран театър „Малък АРТ ДОК грант”. Писателят Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, съоснователят на Център за култура и дебат „Червената къща” Десислава Гаврилова и режисьорът Неда Соколовска бяха в журито, което избра най-добрите идеи, които да получат сценична реализация и обществена трибуна.

 

САМИ

Режисура: Милко Йовчев

Художник: Маргарита Данчева

Участват: Боряна Пенева и Милко Йовчев

 

Спектакъл за живота зад манежа, за най-личните моменти от ежедневието на цирковия артист – по този начин екипът на „АЛЕ ХОП – По високо опънатата тел” разкрива подробности около неговата драматургична структура.

Какво е да си роден в цирка, къде държи Стела своите 40 саксии с цветя, какво се случва, когато хипопотамът избяга от клетката си, и още много откровения от трупата на цирк „Ориент” ще бъдат представени пред публика на 24, 25 и 26 ноември от 19.30 в програмата на В/ХОД навън и Център за култура и дебат „Червената къща”.

Представлението е отличено с награда ИКАР за майсторско техническо осъществяване. Изграден на принципа на театъра променада „АЛЕ ХОП” се осъществява едновременно в три зали на „Червената къща”, като зрителите се придвижват на групи. По този начин се създава усещане за една магическа действителност и неограниченост на сценичното действие.

 

АЛЕ ХОП – По високо опънатата тел

Режисура: Неда Соколовска

Участват: Елена Кънева, Тони Карабашев, Линда Русева, Филип Трифонов, Петко Каменов, Никола Бозаджиев, Теодора Кулева.

 

 

На 27 ноември, понеделник, от 19.30, ден преди официалното приключване на В/ХОД навън публиката ще има възможност да види представлението „Невидими №1” на VOX POPULI. То е първото от едноименната поредица, посветена на различни маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи. Спектакълът е построен върху интервюта на хора с двигателен дефицит и развива темите за движението, сегрегацията и силата на духа.

 

НЕВИДИМИ №1

Режисура: Неда Соколовска

Участват: Валентин Кирков, Деница Даринова, Любомир Любенов, Диана Енчева, Йонко Димитров и Велислав Велчев

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата