Коледни музикални дни в галерия „УниАрт“

6 декември, 2017 14:39 | Афиш, Култура | Няма коментари

Коледни музикални дни в галерия „УниАрт“

 

Нов български университет

11 – 22 декември 2017

 

 

Нов български университет, галерия „УниАрт“ и департамент „Музика“ Ви канят на своята интерпретация на Коледните празници. Събитието „Коледни музикални дни в галерия УниАрт“ се организира за първи път. Всеки ден от 11 до 22 декември общността на Нов български университет и гостите на галерия „УниАрт“ ще могат да усетят по различен начин коледното настроение и настъпващите празници за сетивата.

 

Предлагаме Ви звездна плеяда от празнични събития за всеки дух.

 

  • 11 декември от 18:00 часа

„Коледни музикални дни в галерия УниАрт“ стартират с уникален концерт „Музика за теорба”[i] в изпълнения на известния не само у нас, но и в Европа лютнист и музиколог г-н Явор Генов[ii]. В концерта ще бъдат изпълнени произведения от Джовани Джироламо Капсбергер (ок. 1580-1651)[iii] и Робер де Визе (ок. 1655-1732/33)[iv]. Този чисто инструментален звук на подбрани творби от посочените автори разгръща пред публиката интересна страница от Европейския барок, а изпълнени от музикант от ранга на Явор Генов, допълнително ще ни разкрият богатството и красота на музикалната съкровищница на Европа.

 

  • 15 декември 2017

Концертът на Явор Генов ще бъде още по-въздействащ и богат сред бароковата жанрова живопис от 17 век, която представя изложбата „Празници за сетивата” в галерия „УниАрт“. Произведенията са част от колекцията „Европейска живопис“ на Нов български университет, дарение от сем. Божидар Даневи.

 

17:30 – 18:30, Органов концерт на класа на проф. Нева Кръстева

с участието на Галя Филевска, Ралица Трифонова, Благовеста Ангелова, Емил Михов и др. В програмата: Бах, Вивалди, Ортис, Телеман.

 

18:30 – 18:45, „Коледният дух“, инсталация на Янко Гинев, студент и д-р Иванка Добрева, департамент „Дизайн“.

 

В празничния звезден калейдоскоп от събития в галерия „УниАрт“ на НБУ ще звучат още:

 

  • 18 декември (понеделник)

17:30 часа, Електронна музикална импровизация и орган на госпъли, спиричуъли и коледни песни на студенти на проф. д-р Симо Лазаров и д-р Росица Бечева.

 

  • 19 декември (вторник)

18:00 часа, Бароков концерт с камерна музика и арфа на студенти от НБУ със специалност цигулка, пиано, тромпет, флейта и камерно пеене. Със специалното участие на Лили Стоева (студент в магистърска програма „Класическа музика“).

 

  • 21 декември (четвъртък)

17:30 часа, Камерен коледен концерт с популярни песни, балади, спиричуъли, коледни песни със студенти на доц. Етиен Леви и д-р Нели Маринкова.

 

  • 22 декември (петък)

17:30 часа, Барокова музика за старинна флейта и клавесин с произведения от Мишел Блаве (Michel Blavet, 1700-1768) и Йохан Йоаким Кванц (Johann Joachim Quantz, 1697-1773) в изпълнение на Христо Христов (флейта) и Явор Конов (клавесин).

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата