Комунизмът влиза в учебниците

17 януари, 2018 22:39 | Образование | Няма коментари

Комунизмът влиза в учебниците. Уроците за този период от историята на страната ни ще са заложени в учебниците за 10-и клас.

Националната история, география и литература са на фокус в новите учебни програми на десетокласниците. Най-големи са промените по история. Ще се изучава какво е „народен съд“, „трудововъзпитателни лагери“ и „репресивен апарат“. Учениците ще трябва да дават примери за „политически терор“ и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и да посочват характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.

И въпреки твърдението на образователното ведомство, че в новата програма по история и цивилизации за 10-ти клас са намерили място само факти, без да се допуска оценъчната им интерпретация, изясняването на различните исторически понятия не може да става без да бъдат оценявани.

Мнението е на преподавателя по съвременна история в Историческия факултет на СУ и председател на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев и на директора на Института за исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков.

Източник:  Дарикнюз

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата