Проф. Светозар Донев чества 85- годишен юбилей с концерт и представяне на биографична книга

25 януари, 2018 10:38 | Афиш, Култура | Няма коментари

 

На 28-ми януари от 16 часа в Музикалния театър на представянето на книгата „Светозар Донев- режисьорът”. Неин автор е  музикалния критик Марин Бончев. Биографичната книга се издава от Съюза на музикалните и танцови дейци и Фонд „13 века България”.

На 28-ми януари един от доайените на Музикалния театър проф. Светозар Донев празнува своя 85-годишен юбилей и 65 години творческа дейност като режисьор. През дългата си кариера, която продължава и в момента, той е реализирал над 250 постановки на опери, оперети и мюзикъли в България и в чужбина.

В ДМТ „Стефан Македонски” е работил с най-големите имена на оперетата у нас – Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева; композиторите Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и много други звездни имена на българската музикална сцена.

„Обичах всички в театъра – солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога.  Макар че имам семейство, което много обичам – моето второ семейство беше Музикалният театър” – признава в книгата проф. Светозар Донев.

КОНЦЕРТЪТ „100 ГОДИНИ ОПЕРЕТА“ НА 28 ЯНУАРИ, НЕДЕЛЯ, ОТ 17 ЧАСА В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР Е ПОСВЕТЕН НА ЮБИЛЕЯ НА ПРОФ. СВЕТОЗАР ДОНЕВ.

 

На снимката: 1976, Прага, премиера на мюзикъла „Сирано дьо Бержерак“ от Парашкев Хаджиев, реж. Светозар Донев.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата