Публична лекция на тема „Политики във висшето образование за глухи и слабочуващи“

8 февруари, 2018 14:06 | Образование | Няма коментари

 

Изпълнителният директор на Националната асоциация на глухите в САЩ гостува в НБУ

 
На 14 февруари (сряда) от 15:00 часа в 409 аудитория „Проф. Васил Стоилов“ на Нов български университет ще бъде изнесена публична лекция на тема „Политики във висшето образование за глухи и слабочуващи“. Лектори ще бъдат Хауърд Розенблум, Главен изпълнителен директор на Национална асоциация на глухите, САЩ и Барбара Реймондо, адвокат, застъпник за правата на глухите и слабочуващи лица и техните семейства.

 

На събитието, организирано от департаментите „Масови комуникации“ и „Здравеопазване и социална работа“ на НБУ, ще бъдат представени добри практики и политики, свързани с висшето образование за глухи и слабочуващи, тяхната интеграция и език. Ще бъде представен и идеен проект за цялостно изследване на глухата общност и жестовия език у нас.

 

Модератори на публичната лекция ще бъдат проф. д-р Росен К. Стоянов и д-р Славина Лозанова, а участие ще вземат преподаватели от департамент „Антропология“, Център по визуална антропология, Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания, студенти от програмите на департаментите „Масови комуникации“ и „Здравеопазване и социална работа“, както и гости от Фондация „Заслушай се“ и представители на глухата общност.

 

Работните езици са – английски, български, американски жестов, български жестов. Осигурен е превод.

 

Хауърд Розенблум. Главен изпълнителен директор, Национална асоциация на глухите, САЩ. Адвокат с повече от 22 години професионален опит, с експертиза в областта на правата на хората с увреждания и специалното образование. Участвал е като обучител в много събития на национално и международно ниво, свързани със Закон за американците с увреждания (the Americans with Disability Act), Закон за рехабилитацията (the Rehabilitation Act of 1973) и Закон за образованието на хора с увреждания (the Individuals with Disabilities Education Act). През 2010 е избран от президент Обама за член в U.S. Access Board и преизбран през 2014 . Розенблум получава юридическото си образование от IIT Chicago-Kent College of Law (1992), а бакалавърската си степен по компютърно инженерство от Университета в Аризона (1988).

 

Барбара Реймондо е дългогодишен застъпник за правата на глухите и слабочуващи лица и техните семейства. В професионалната си практика е била сътрудник по правителствените отношения, директор в сектор застъпничество, консултант на родители, адвокат и обучител. Автор е на много текстове и презентира по различни теми за ранно диагностициране и терапия на глухотата, образование, граждански права, семейна подкрепа, партньорство между глухи и чуващи, социално включване на родители в общността на глухите и др.

Барбара Реймондо е била член на борда на American Society for Deaf Children, борда на Мериленд училище за глухи, включително и негов президент за три мандата.

Образованието си на адвокат получава от Джордж Мейсън университет. Носител на награда ADARA Legislative Award.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата