Нов български университет е място на свободния дух

28 март, 2018 19:29 | | Няма коментари

 

 

Проф. д-р Пламен Бочков е филолог, фолклорист и антрополог. Ректор е на Нов български университет от 2012 г. От 2006 г. до 2010 г. е зам.-ректор по учебната дейност и акредитацията. От 2002 г. до 2006 г. е декан на Факултета за базово образование на НБУ.  Научната му кариера е свързана с департамент “Антропология” на НБУ и със секция “Теория на фолклора” в Института за фолклор на БАН. Специализирал е фолклористика в Русия и Финландия.  Преподава в бакалавърските програми “Антропология”, “Социология и социална антропология” и магистърската програма “Културна и социална антропология”. Сред изследванията му са монографията “Непознатият юнак” (1994), “Увод във фолклорната култура” (2002) и “”Ние” и ”другите”. Студии по етнология” (2009).

 

 

Проф. Бочков, Денят на отворени врати в Нов български университет е традиция за вишето учебно заведение, на което сте ректор. С какво е ценна тази традиция?

Нов български университет е място на свободния дух и правото да избираш. Нашата откритост и желанието ни да се развивамени кара да се гордеем, че сме част от университета. Младите хора на България, които им предстои да решат – къде да продължат своето образование, имат право да се докоснат до този дух. Това е причината толкова да държим на Деня на отворени врати в НБУ. Това е най-лесният начин да откриеш света на висшето образование. При нас той е по-различен от традиционния академизъм познат в България. Учебният процес с иновативните му методи и акцентите върху практическото обучение, възможността за мобилност и кредитната система, съчетани с най-модерната унивеситетска база в страната, ни правят уникални и единствени. И ние искаме да го покажем.

 

Кой може да посети Нов български университет ?

На практика всеки, който иска да види как функционира едно модерно висше учебно заведение. До този момент имаме близо 2000 заявени посещения от ученици от цялата страна. Но този интерес не е провокиран само от това събитие. Нов български университет има богата програма от научни лекции и семинари. Културният ни афиш е също наситен. Не е изключение на ден да имаме повече от две събития – откриване на изложба, концерт или театрална постановка. Ние сме единственият университет в България, който има своя галерия – ,,УниАрт”, а театралната ни зала може да бъде гордост за всеки реномиран театър. Пред въвеждане е третия корпус на университета, в който ще има телевизионно, радио и звукозаписно студио. Университетът ни е място, в което да откриеш това, което те интересува. Не случайно девизът ни е „Да не се боим от разнообразието“.

Реално всеки ден в Нов български университет е ден на отворените врати ,защото всеки по всяко време може да посети нашите многобройни събития, да се включи в работата на лабораториите и учебните звена, или просто да слуша избрана лекция.

 

Това ли е причината програмата на деня на отворение врати да е толкова богата?

Да. Разбира се и фактът, че ние имаме над 50 бакалавърски и над 100 магистърски програми. Ако искаме да представим всичко, което се преподава в Нов български университет няма да ни стигне и един месец. Това, което виждате в програмата, поместена и на сайта ни, са акценти от изключително богатия избор на специалности, с които може да помогнем на младите хора да се подготвят за професионалното си развитие.

 

Лесно ли си намират работа Вашите студенти, след като завършат?

Ако разгледате рейтинговата система на висшите училища, която показва реални данни от системата на НОИ, ще видите, че в повечето професионални направления нашите студенти са с много високи показатели за реализация и с висок осигурителен доход.Честно казано, голяма част от студентите си намират работа по специалността още преди да завършат. Някои продължават обучението си в чужбина, други учат при нас магистратура, именно за да се усъвършенстват и да растат в кариерата си. Нов български университет подготвя хората да взимат самостоятелно решения и да ги провеждат. Ние даваме възможност на нашите студенти да се развиват като уверени личности, даваме им най-доброто от теоретичното знание, създаваме условия за обучение в реална работна среда и формираме навици и умения за справяне с конкретни практически задачи.

 

Яна Иванова

Снимка: Архив

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата