Музейната експозиция за история на радиото ще носи името на проф. Веселин Димитров

19 май, 2018 15:36 | Образование | Няма коментари

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Приветствия по време на тържеството ще произнесат проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, проф. Чавдар Христов – зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. Вяра Ангелова – ръководител на Катедра „Радио и телевизия” и Ивайло Савов – директор на програма „Хоризонт”.
Събитието е част от програмата по отбелязване на 130 години СУ“Св.Климент Охридски“, 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80 години от рождението на проф.д-р Веселин Димитров.

Проф.д-р Веселин Димитров (19 май 1938 – 25  юни 2009)е  дългогодишен преподавател и  декан  на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски”. Автор е на 17 монографии и над 130 научни студии и статии. Създател на две научни дисциплини „История на радиото в България” и „Радио програмиране”. Съавтор на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и с прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до /” – 1966 г. Създател на университетското радио „Алма Матер”. Носител на голямата награда на БНР „Сирак скитник”  и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.

Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски”. Носител на орден „Св.Св.Кирил и Методий”  с огърлие.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата