Първа АЕГ съчетава традиции и новаторски дух

25 юни, 2018 15:11 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Столичната Първа Английска гимназия навърши 60 години. По този повод Академика БГ потърси за интервю директора на училището г-жа Нели Петрова.

Nelly-Petrova-360x215

– Госпожо Петрова, с какво може да се похвали Първа АЕГ в своята юбилейна 60-та година?

– Тази година честваме 60 години от основаването на Английската гимназия в София и естествено правим сериозна равносметка на изминатия път. През всичките години на своето развитие Първа английска езикова гимназия заема челно място в системата на българското образование. Тя е утвърдено име и институция, която е обучила над 10 000 възпитаници, създала ги е като личности, научила ги е на блестящ английски език, развила е у тях стремежа към самоусъвършенстване и амбицията да са първи винаги и във всичко. Най-важната характеристика на Английската е съчетанието на традиции и новаторски дух. Гимназията е училище, което  се развива динамично и отговаря на всички съвременни тенденции и изисквания на образованието в страната и  в Европа. Можем да се похвалим с отличните резултати на ДЗИ на юбилейния випуск със среден успех от Отличен  5.68, а само на ДЗИ по английски език – Отличен 5.87, един от най-високите в страната. Така също с двама „Лауреати“ на Националните кръгове на олимпиадите по английски език и по философия, с многобройните отличени ученици на олимпиади, състезания и конкурси, с проекти по програмите  „Еразъм+“, по „Джунийър ачийвмънт“ , по НП “Твоят час“, с театралния конкурс „Магията на Мелпомена“, с първите места на клуб „Дебати“, с отличното участие на младите парламентаристи в Модела на Европейския парламент, състоял се във Финландия и Словения през пролетта на 2018г.

Преди броени дни в зала 1 на НДК юбилеят на гимназията беше отбелязан със страхотен шоу –концерт, който впечатли публиката с изключителните таланти на Английската, с почти професионалните им изпълнения, но най-вече с духа, приемствеността между поколенията и чувството за принадлежност към институцията.

– Какво от историята на училището е помалко известно на обществеността?

– Фактът, че през м. юли 1958г. със заповед на Министерството на народната просвета английските паралелки ,пренесени от гр. Ловеч в София четири години по-рано, се обособяват в самостоятелна гимназия – 114-та гимназия с изучаване на английски език. Това е рожденият ден на нашето училище. Сградата, в която се нанася новата гимназия на бул. „Бирюзов“, понастоящем бул. „Дондуков“,  е без паркет, без отопление. Навсякъде има строителни отпадъци. Ученическата организация взима бързо решение и всички класове се включват с доброволен труд за довършване на ремонтните дейности. На 15 септември, за първия учебен ден, стотици цветя в саксии, донесени от учениците, превръщат училището в цветна градина. През 1992 г. с Решение на Общинския съвет на Столична община гимназията вече е преименувана на Първа английска езикова гимназия. До 1967 г. сградата на гимназията се е състояла само от централния корпус, след това се пристроява още един двуетажен корпус по продължение на ул . „Кракра“, където се изгражда и физкултурен салон. А  сега, през юбилейната година, ще отвори вратите новият 4-етажен корпус на разширението на гимназията.

– Ако отправим поглед към бъдещето , къде виждате основните насоки за развитие?

– Бъдещото развитие на гимназията ще бъде съсредоточено върху високото качество на преподаване и изискванията за високи резултати, както от страна на учениците, така и от страна на преподавателите. Важен акцент в развитието на училището ще е динамиката на образователните и възпитателни процеси, съчетаването на по-традиционните с по-модерните дигитализирани методи на обучение. Взимайки предвид новите учебни планове , които след две години ще дават възможност на учениците да имат по-тясно профилиране според интересите си, ще предложим по-разширено езиково обучение, което включва умения по превод, бизнес английски, както и профилирано обучение по втори и трети чужд език,  компютърни технологии, предприемачество и гражданско образование. Ще продължим да даваме възможност за творчески изяви на нашите ученици, ще развиваме всички дарби ще мотивираме младите хора да се включват в различни извънкласни форми и проекти.

– Какво ще пожелаете на екипа, който ръководите?

– Да е сплотен и да работи както до сега с желание и със самочувствието, че е в едно от най-добрите училища. На младите колеги им пожелавам да се развиват успешно, да се квалифицират и самоусъвършенстват непрекъснато, както правим ние. Моята задача като директор е да създавам всички необходими условия преподавателите и служителите в гимназията да идват с усмивка на работа, да бъдат ценени и поощрявани. Пожелавам през цялата юбилейна година екипът да се чувства празнично и да има много чудесни преживявания в служебен и личен план.

На добър час на всички и честит 60-годишен юбилей на Първа английска езикова гимназия!

 

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Снимки: Първа АЕГ

 

IMG_0796 (1)

IMG_0012

IMG_0079

 

IMG_0134

IMG_0396

IMG_0463

IMG_0016

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата