За гимназия ще се кандидатства и онлайн

20 юни, 2018 12:50 | Образование, Средно образование | Няма коментари

За гимназия ще се кандидатства и онлайн

За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система – https://priem.mon.bg, ще бъде отворена на 20 юни 2018 г. В същия ден в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието (РУО), ще започнат да се приемат и документи на хартиен носител. Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на хартиен носител и обратно. През миналата година 33% от седмокласниците кандидатстваха чрез портала на Министерството на образованието и науката.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично. Родителите трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в РУО.

Източник: МОН

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата