Лятно турне на Музикалния театър и програмата през юли

3 юли, 2018 06:28 | Култура | Няма коментари

Царицата на чардаша_Silva_i_Edvin_Liliq_Ilieva_Denko_ProdanovВ юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното начало на оперетата в България и 50 години от създаването на „Арабеск” – Музикалния театър и Балет „Арабеск” тръгват на лятно турне във Варна, Бургас и Велико Търново

Балет „Арабеск“ гостува с най-ново си заглавие „Ромео и Жулиета“ на 6 юли в Летния театър във Варна, а на 7 юли открива програмата на Фестивала на сцена „Крепост Царевец” във Велико Търново. Начало на спектаклите – 21 часа

„РОМЕО И ЖУЛИЕТА” – Балет „Арабеск”
Музика- Сергей Прокофиев,
Хореография – Боряна Сечанова,
Сценография – Иван Токаджиев,
Костюми – Николина Костова-Богданова
Диригент – Константин Добройков
Участват танцьорите на Балет „Арабеск”.

Балет „Арабеск“ представя най-великата любовна история на всички времена. „Ромео и Жулиета” е модерен танцов прочит на пиесата на Шекспир с неповторимата музика на на Сергей Прокофиев. Хореографът Боряна Сечанова поставя въпросите за тогавашните и сегашните представи за любовта, за доброто, отговорността и мястото на човека в мирозданието.
В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за „Арабеск“. Постановката печели наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на Прокофиев.

На 8 юли в Летния театър във Варна и на 10-ти юли в Летния театър в Бургас Музикалния театър представя „Царицата на чардаша” от Калман
– царицата на всички оперети. Начало на спектаклите 21 часа
Диригент в Летния театър във Варна е маестра Любка Биаджони.
Гостуването на постановката на Музикалния театър „Царицата на чардаша” на 10 юли в Бургас е в рамките на Музикалните празници „Емил Чакъров” 2018

„ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША” от Имре Калман
Режисьор -постановчик – Адриан Холендер
Режисьор- Марияна Арсенова
Диригент – постановчик – Любка Биаджони
Диригент – Юли Дамянов
Сценография и костюми – Иван Савов
Хореограф – Мариан Стефанов
Хормайстор – Людмил Горчев
Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.
В Бургас – с участието на оркестъра на Държавна опера Бургас – диригент Юли Дамянов.
Зрителите ще видят една класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която ни пренася в бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. Публиката ще се наслади на музиката на Калман с нейната богата оркестрация, увличащото либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография.
„Моята цел като режисьор е да докосна публиката чрез една от най-обичаните оперети в света” – споделя австрийския режисьор-постановчик Адриан Холендер. „В „Царицата на чардаша” любовта се извисява и над най –нерешимите социални различия и конфликти.”
В навечерието на премиерата в Музикалния театър дъщерята на Имре Калман, Ивон Калман, изпрати писмо до екипа на новата постановка с пожелание за успех на знаменитата оперета на баща й. „За мен е огромно удоволствие да зная, че творчеството на баща ми е толкова обичано и ценено в България” – пише Ивон Калман. „Знам, че във вашата страна оперетата има голяма традиция. Изпращам моите най-добри пожелания за бъдещия успех на „Царицата на чардаша” на Музикалния театър”– написа още Ивон Калман.

На 11 юли от 19:00 часа Музикалния театър ще представи концерта „ПРАЗНИК НА ОПЕРЕТАТА И МЮЗИКЪЛА” в Държавна опера Бургас.
На него ще прозвучат най-обичаните и популярни мелодии от света на мюзикъла и оперетата

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ЛЯТНОТО ТУРНЕ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР И БАЛЕТ „АРАБЕСК” ПРЕЗ ЮЛИ!

5 юли
четвъртък от 19:00
Веселата вдовица
13 юли
петък от 19:00
Българи от старо време
14 юли
събота от 19:00
Царицата на Чардаша

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата