Звездите на оперетата Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски – 20 години заедно на сцената

26 ноември, 2018 18:01 | | Няма коментари

Звездите на оперетата Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски – 20 години заедно на сцената

Гледаме ги в „Българи от старо време”на 8 декември на сцената на Националния музикален театър

На 8-ми декември звездите на Националния музикален театър Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски отбелязват 20 години заедно на сцената. Популярната оперетна двойка излиза на сцената в постановката „Българи от старо време” като дуета Иван и Янка. Това е един от дуетите, с който Тупарова и Мутафчийски се превръщат в любимци на публиката. На 8-ми декември Александър Мутафчийски ще изпълни за първи път любимата си роля на ратая Иван в постановка, на която той е режисьор.

„Българи от старо време” от Асен Карастоянов е определяна като най-любимата българска оперета. Тя е написана специално за Музикалния театър, на чиято сцена се поставя за осми път. Възрожденски колорит и стилизиран фолклор ще видят зрителите в постановката на Националния музикален театър. Спектакълът показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин.

Целта на постановъчния екип е била да погледне с добродушна усмивка на нашите предци от онова време без да ги съди или да им се се присмива. Режисьорът на спектакъла Александър Мутафчийски, който е и солист на Националния музикален театър, споделя: „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона”.

За първи път след премиерата на оперетата през април режисьорът Александър Мутафчийски излиза на сцената като актьор заедно със своята дуетна половинка Катерина Тупарова. Така те ще отбележат 20 ГОДИНИ ЗАЕДНО НА СЦЕНАТА.

Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски се срещат за първи път през 1998 г. в спектакъла на Националния музикален театър „Циганска любов“ от Лехар. Там участват в ролите на Йолан и Кайетан. И двамата споделят, че все едно не е било дебют на тяхното партньорство, а са имали усещането, че цял живот са играли заедно. Следват още много роли и постановки в класически оперетни заглавия,  които ги превръщат в популярна сценична двойка. Публиката ги познава като Бони и Щаси в „Царицата на чардаша“, Лиза и Жупан в „Графиня Марица“, Мариета и Наполеон в „Баядерка“, Жулиета и Брисар в „Граф фон Люксембург“, Чиболета и Папакода в „Една нощ във Венеция“, Пепи и Йозеф във „Виенска кръв“, Селестен и Дениз от „Мамзел Нитуш“  и други.

Верните оперетни почитатели виждат в тях наследници на популярната двойка от миналото Лиляна Кисьова и Видин Даскалов. Катерина и Александър очароват с харизматичното си обаяние, с лекотата, с която пеят и танцуват, чувството за хумор и импровизацията, характерността и уникалността на пресъздаваните от тях персонажи. Освен безбройните спектакли в любимия им Музикален театър, десетки са и концертните им изяви в различни градове в България, както и задграничните им гастроли.

Националният музикален театър отдавна се е превърнал в техен втори дом и затова те с много любов канят своята публика да се наслади на неподправен хумор, колоритни танци и вечна българска музика на 8- ми декември от 19:00 ч. на спектакъла „Българи от старо време“, с който двете звезди на оперетата Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски отбелязват творческия си юбилей „20 ГОДИНИ ЗАЕДНО НА СЦЕНАТА“.

БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ
Оперета от Асен Карастоянов
Либрето – Коста Райнов

Режисьор- Александър Мутафчийски
Музикален ръководител и диригент – Юли Дамянов
Сценография- Иван Савов
Костюми – Мариана Попова, Иван Савов
Хореография- Татяна Янева
Мултимедия – Иван Липчев
Хормайстор – Людмил Горчев

Участват : Христо Сарафов, Николай Борисов, Добрина Икономова, Пеньо Пирозов, Светлана Иванова, Юлия Маринова, Марияна Арсенова, Лъчезар Лазаров, Тодор Велков, Теменушка Трифонова, Мария Коровешова, Елена Добрева, Галина Иванчева, Весна Тодорова, Зорница Гергинова.

Участват хор, балет и оркестър на Националния музикален театър.

 

Виенска кръв-Щраус - Пепи и Йозеф Българи от старо време - Иван и Янка_1 Българи от старо време_Иван и Янка_2

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата