Текстове в наши учебници дразнели македонцитя

13 ноември, 2018 13:27 | Образование | Няма коментари

Текстове в наши учебници дразнели македонцитя

Македонските историци обаче имат и множество забележки към написаното в българските учебници, а именно че генерално, започвайки от средния век, Македония се третира като неосвободена българска територия.

„Започвайки от средния век до Втората световна война – твърди се, че тези територии трябва да се освободят и че са български територии. Тук се включват и Тракия, и Добруджа в учебниците. И настояването, че това е българска неосвободена територия, вярвам, че създава враждебност в македонските граждани“, коментира Драги Георгиев.

Втората забележка от македонска страна е третирането на езика на Кирил и Методий в някои учебници в България като старобългарски език.

Проф. Драги Георгиев е председател от македонска страна на съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси. Той бил доволен от досегашната работа с българските си колеги, но среща обструкции в своята страна: „В някои изказвания и публикации бяхме обявени дори и за предатели. Че я предаваме македонската история, че всичко, което е написано досега по отношение на македонската история, ще бъде променено под диктовката на България. Ние не променяме официалната македонска историография, защото нашата задача не е това“, заявиа проф. Георгиев пред bTV.

Комисията подготвя промени в учебниците по история от двете страни на границата. Вече няколко поколения македонски деца учат, че „българите били монголско-татарско племе, от турската етническа група“. И „като скитническо племе, се занимавали с отглеждане на коне, лов и грабежи“. Според проф. Георгиев от наша страна е имало забележка, че в македонските учебници се долавя неприязън към България.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата