Роки, българският хуманоиден робот

24 ноември, 2019 17:34 | Наука, Технологии | Няма коментари

Роки. Това е името на първия създаден в България хуманоиден робот. Направен е от втора употреба части на различни електронни устройства, разказва в свой репортаж Би Ти Ви. Роки може да разпознава предмети и да се движи, но не и да говори. Засега. Негов създател е Росен Христов.

„Очите“ на робота са две камери, които могат да се местят във всички посоки, с цел да разпознават даден обект. Височината му е 1,70 м., а теглото – 50 килограма. Ръката му наподобява човешката. Всеки пръст се задвижва с отделен механизъм.  Роки е създаден преди 5 години, но преди месец излиза от своя дом за първи път за единственото в страната изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. На него Росен Христов печели първо място с Роки.

Росен Христов е машинен инженер. Завършва Шуменския университет, както и Варненския технически университет.  „Във втори клас за първи път хванах поялника, запалих се покрай баща ми, който се занимаваше с електроника“, обяснява младият изобретател. За създаването на Роки той е похарчил около 2000 лв.

По думите му роботиката в България е много изостанала в последните години и почти няма инвеститори в сектора. Но мечтата на Росен Христов е това да се промени.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата