„Мечата пътека“ и „Сянката“

16 юли, 2021 09:35 | Книги | Няма коментари

Италианският писател Джузепе Феста е сред най-обичаните съвременни автори за деца и юноши в родината си. Още с първата си книга „Мечата пътека“, издадена от едно от най-старите и авторитетни издателства в Италия „Салани“, той заявява силното си и магнетично присъствие в съвременната италианска литература. Колекционер и разказвач на истории, музикант с изключително силно чувство към словото, текстовете му се отличават с елегантната си нюансираност и красота на фразата. Две от книгите му – „Мечата пътека“ и „Сянката“, са преведени и в България.

syanka
В книгите си Джузепе Феста повежда героите си към вълнуващи приключения сред девствена природа и към преживяването и осъзнаването на факта, че животни и хора имаме общ дом и сме свързани много повече, отколкото ни се струва, докато гледаме живота през прозорците на градските си жилища.
„Има места, които, като ги видим веднъж, остават в нас завинаги – споделя Джузепе Феста. – Още от първото ми пътуване като доброволец из Националния парк на Абруцо природата и хората в тези планини ме омагьосаха. Тези книги са за всички, които са се борили и все още се борят – със страст и кураж, за опазването на едно място с неописуема хубост. Вековните величествени гори на Абруцо стават място, където интересите на скрити в сянка хора се сблъскват с ежедневната битка за запазване на дивите животни и красотата на природата.
Джузепе Феста не просто разказва, а споделя дните си, преживени в парка, и огромната си любов към неговите обитатели. А когато книгата е минала през сърцето на автора, това е най-сигурната гаранция, че си струва да се разгърнат страниците й. Дали ще откриете нещо ново за себе си? Дали следващия път, когато погледнете вековните дървета в някоя гора, ще зърнете кафеникавата козина на мечка? Дали ще усетите мощния и изпълнен с любов дъх на природата? Може би…

Giuseppe Festa

ЗА АВТОРА
Джузепе Феста е роден през 1972 г. в Милано, Италия. Завършил е Естествени науки и дълги години е обучител на деца в различни екопроекти. Освен запален природозащитник, той е и музикант. През 1999 г. издава първия си соло албум „Гласове от Средната земя”, вдъхновен от „Властелинът на пръстените”, а през 2001 г. групата му „Лингалад” е поканена на националната премиера на едноименния филм по книгата на Толкин в Канада. Носител е на награда за детска литература „Бисерче вълшебно“ награда в категория „Майстори“ (14-16 години) с книгата си „Сянката”.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата