Частици семейна история обогатяват разказа за нашето минало в изложба на НВИМ

1 февруари, 2023 09:31 | Култура | Няма коментари

Частици семейна история обогатяват разказа за нашето минало в изложба на НВИМ

С тържествено връчване на свидетелства на дарителите на Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Памет за бъдещето“, която представя част от най-любопитните експонати, дарени на Музея презпоследните години.Десетки наследници на важни за българската история личности, на участници във войните за национално обединение и любители на военната история присъстваха на събитието в НВИМ.

„Всяка една лична история е важна защото тя е част от големия разказ за българската история. Много от даренията са изключително ценни за прочита, който правим на българската история, защото допринасят изключително много за осмисляне на отминалите събития и дават нови нюанси “ – така приветства многобройните дарители директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че първата за годината изложба в Музея е още един начин да се отдаде заслуженото уважение към всеки един, който е решил със своя дарителски жест да съхрани частица история за поколенията.

В експозицията са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка „Манлихер“ на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин, фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други любопитни артефакти.

Съвременният облик на Българската армия е представен чрез ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, предоставени от ген.-лейтенант Любчо Тодоров, вещи, свързани с развитието на Военноморските сили – част от голямото дарение на вицеадмирал Митко Петев, летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов, катапултна седалка, хермошлем, бронежилетки и друга техника и снаряжение, получени от военни формирования в страната.

Изложбата „Памет за бъдещето“ ще бъде отворена за посещение до края на февруари.

 

https://militarymuseum.bg/

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата