„Любов, или нещо такова“ от известната норвежка писателка Тересе Тунген

2 април, 2024 19:58 | Книги | Няма коментари

„Любов, или нещо такова“ от известната норвежка писателка Тересе Тунген

На 5 април излиза от печат сборникът с разкази „Любов, или нещо такова“, подписан от нашумялата норвежка писателка Тересе Тунген. Книгата беше номинирана за Европейската награда за литература през 2020 г. и се радва на заслужено признание от критиката.

Любов, или нещо такова“ (преводач: Стефка Кожухарова, художник: Капка Кънева, 416 стр., цена: 22 лв.) обхваща пет разказа, обединени от вечната тема за любовта и нейните неочаквани проявления  ̶  любов, която се отклонява от нормалното, разрушителна любов, любов, която сме загубили и не можем да забравим… Понякога хората се срещат в неподходящ момент, друг път двама души откриват, че интерпретират любовното чувство по различен начин.

Омъжена жена прочита във вестника съобщение за внезапната смърт на стар свой любовник и се отдава на спомени за миналото. Двойка на средна възраст заминава на дълго планирано пътуване до Гранд Каньон с надеждата далече от дома да успеят да запълнят тишината помежду си. Години след раздялата им мъж вижда любовта на живота си в далечината и не знае дали да се скрие, или да отиде при нея… Това е книга за разминавания и самота, за тишина и неизказани думи, за всеобщия ни стремеж към близост и за това, че веднъж породена, никоя любов не може да ни напусне напълно.

Родена през 1977 година, Тересе Тунген е уважавана норвежка писателка, редактор и литературен критик. За първия си сборник с разкази, „Някога са били вълци”, Тунген получава наградата за дебют на изд. „Аскехау”. Вторият ѝ сборник с разкази, „Любов, или нещо такова”, е номиниран за Литературната награда на Европейския съюз през 2020 година.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата