„Вера и далавера“ от проф. Александър Кьосев излиза на 31 май

29 май, 2024 17:22 | Книги | Няма коментари

„Вера и далавера“ от проф. Александър Кьосев излиза на 31 май

На 31 май излиза от печат „Вера и далавера“ – сборник с кратки публицистични текстове на проф. Александър Кьосев, писани по различни поводи в периода 2000–2024 година. Премиерата на книгата ще се състои на 14 юни от 18:30 ч. в „Каза Либри“ на ул. „Цар Асен“ 64 със специалното участие на Валентин Калинов, Райко Байчев и Иван Ланджев.

Както подсказва заглавието, „Вера и далавера“ (336 стр., цена: 25 лв., художник на корицата: Моника Вакарелова) съдържа есета и анализи, проницателни „простотии“ и разкази. Стилът е понякога сериозен и тъжен, друг път – весел, игриво интелектуален. Някои от текстовете са по-дълги и рефлексивни, други са по-къси и закачливи, а жанровият им спектър варира от статии и есета до разкази и кратички иронични „симпли“ в социалните мрежи. Хоризонтите са главно български, но се обсъждат и глобални проблеми; на фокус е настоящето, но има и текстове, натежали от минало. Огромното многообразие от теми неизбежно минава през личната перспектива на автора. Затова „Вера и далавера” няма претенции за научност – съставена от разноцветни свидетелства, тя е нещо като мозаечна картина на прехода – както на последните 25 години, които заедно преживяхме, така и на криволичещата индивидуална съдба на своя автор.

Като цяло се получи шарения, която не успях докрай да подредя въпреки всички усилия. Но може би и историята на последните 20–25 години, т.нар. „преход“, е такава, разнопосочна и фрагментарна, преди да я стегнат в менгемето си Големите разкази. И дали пък не е вярно, че само през хаоса можем да се доближим до някаква обща картина на безумното „out of joint“ време, в което живяхме?


Александър Кьосев е професор по история на модерната култура. Изследователските му интереси обхващат културната история на тоталитаризма и прехода, теория и история на четенето и визуалната култура на града. Издал е четири книги на български език, бил е ръководител и редактор на колективни изследвания, негови научни статии са превеждани на почти всички европейски езици. Като публична фигура е писал колонки във в. „Сега”, публикувал е статии и интервюта в „Култура” и други издания, реагирал е на актуални събития с постове в социалните мрежи.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Създаване“, 2023.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата