Едновременно рецитиране на „Аз съм българче“

Едновременно рецитиране на „Аз съм българче“

Инициативата е без аналог в историята на България. Тя включва деца с различен произход от цялата страна,  като обединява техните културни различия под цветовете на родния трибагреник.

С „Аз съм българче“ утрото на детския празник добива силен емоционален заряд и го превръща в уникално преживяване както за децата, така и за родителите.  Участват деца и младежи – от 3 до 18-годишна възраст, като се включват и възрастни – родители, учители, граждани.

Всяка година на 1-ви юни точно в 10 ч. сутринта едновременно в цялата страна се дава старт на рецитирането – в дворовете на училищата и детските градини, в класните стаи и в тържествените салони, на площади и в паркове. След това празничните програми по места продължават. Родители и учители изпращат видео и снимки от събитието, които се публикуват в специално създадена секция в сайта Академика БГ.

Според възможностите си в инициативата се включват и българските училища в чужбина.

Образователните и културните институции, включили се в инициативата, получават по мейла грамота за участието си. През 2011 и 2012 г. те получиха и приветствия от президентите Първанов и Плевнелиев.

Първото рецитиране се състоя пред портите на Царевец на 1-ви юни 2011 г., като Община велико Търново беше партньор. В цялата страна и в българските училища зад граница инициативата се прие с огромен ентусиазъм и се включиха 30 000 деца. През 2012 г. рецитирахме отново в цялата страна, като участваха деца от над 200 населени места, отново близо 30 000. През 2013 г. централното събитие беше в Борисовата градина в столицата, в което се включи голяма група деца от Смолян. Проявите преминават при силен медиен интерес и се посрещат с одобрение от обществеността. Дълъг е списъкът с училищата, които всяка година се включват в инициативата.

Вярваме, че тази инициатива укрепва у децата чувството за национална принадлежност, за общност и за съпричастие към връстниците от всички етноси.

 

 

karta 01 06

 

Брандиране на централния пункт на проявата – естрадата в Борисовата градина в София, възможност за брандиране на пунктове в други градове, възможност за раздаване на продукти и рекламни материали, обявяване за спонсор пред медиите и обществеността, лого върху рекламните материали, върху грамотите, банера и прессъобщенията за събитието, лого върху видео материал от проявата, предоставен за ползване от спонсора.
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още събития