Национална кампания „Бъди грамотен“

Национална кампания „Бъди грамотен“

От 2009-а година Академика БГ организира Националната кампания „Бъди грамотен“. Идеята е да утвърдим грамотността като престижно умение. За целта правим тестове, съобразени с възрастта на участниците. Тези, които се справят без грешка, получават награди и грамоти. Това е напълно иновативен подход. Преди „Бъди грамотен“ в България не са давани награди за правилно писане. При реализацията на проекта поддържаме изцяло позитивен тон, защото знаем, че проблемите се решават с градивен подход и реални действия.

Елементи на шоу и игра правят тестовете забавни и интересни. За най-малките познаването на правилната дума е увлекателно занимание, в което те влагат състезателен дух.

Организирали сме над 150 прояви, в които са се включили повече от 40 000 души – ученици, студенти и възрастни. Раздали сме стотици награди. Реализираме и прояви на открито, в които всеки може бързо да провери своя правопис и да получи безплатна консултация.

Така наречените правописни маратони се провеждат в цялата страна. В правописна надпревара са участвали деца срещу родители, момичета срещу момчета, представители на едно училище срещу друго, студенти от УНСС срещу студенти от Софийския университет, младежите от Техническия университет се справиха също отлично.

Централни и регионални медии активно отразяват кампанията от самото начало. В специалната категория „Бъди грамотен“ в Образователния портал Академика БГ може да се проследи пълната история на проекта и на интереса към него.

Министерството на образованието подкрепя кампанията през годините, без да я финансира. През 2014 г. за първи път кампанията получи частично финансиране от МОН.

Проявите се реализират с помощта на спонсори и чрез собствено финансиране от страна на Академика БГ.

Каузата подкрепиха компаниите М-тел, Риск Инженеринг, Евро Ферт, Челопеч Майнинг, АЕЦ „Козлодуй“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, Мини „Марица-изток“, както и редица общини, сред които София, Варна, Пловдив, Сопот, Каварна, Горна Оряховица, Габрово, Троян, Стара Загора, Раднево, Добрич и Шумен. Стотици учители, директори и родители участват в реализирането на нашата инициатива, за което им благодарим.

Вярваме, че „Бъди грамотен“ е кауза, която си струва. Работим по нея целогодишно и ще се радваме да открием нови съмишленици.

Брандиране на пункта, в който се провежда проявата, възможност за раздаване на продукти и рекламни материали, обявяване за спонсор пред медиите и обществеността, лого върху рекламните материали, върху грамотите, банера и прессъобщенията за събитието, възможност за връчване на награди, лого върху видео материал от проявата, предоставен за ползване от спонсора.
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още събития