Две пароли за изпита след 7-и клас

18 юни, 2009 16:54 | Средно образование | Няма коментари

Две пароли за изпита след 7-и клас

С две пароли ще бъде засекретен изпитът по български език и литература след седми клас. Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на дирекция на „Координация и контрол в средното образование” на Министерство на образованието и наука, цитирана от Агенция „Фокус”.
Изпитът ще се проведе на 19-и юни от 9.00 часа в 206 училища в страната. На него ще се явят 28 344 ученика. Местата в гимназиите тази година са с близо 5000 повече и общият им брой е около 31 000, а целият випуск е 64 000 ученици. Традиционно всяка година за елитните гимназии в страната кандидатстват около една трета от завършващите седми клас. Изтегленият вариант ще бъде официално обявен в 9.00 часа по БНР и на сайта на Министерство на образованието и науката. Там ще бъде обявена и паролата за изпитния вариант. За сега 6000 деца искат да кандидатстват в езикови гимназии. Допускането на учениците до изпита става с документ за самоличност – ученически бележник, служебна бележка.
Паролата ще бъде изпратена и до регионалните инспекторати в страната. Тестът и преразказът имат две пароли. Първата парола е за текста от преразказа. След като тя бъде обявена в училището ще се размножи тестът за учениците, който се дава за четците. Четците са специалисти по български език. Децата ще имат възможност да си водят записки по време на изчитането на преразказа. Учениците ще могат да се запознаят с текста в рамките на 15 минути. Изпитът ще продължи три часа, като час и половина учениците ще пишат преразказ. Децата ще пишат върху свитък, но ще имат и листове за чернова. Свитъкът с отговорите разполага с елементи на защита разположени в свитъка, а листовете за чернова са с печати на регионалните инспекторати.
В 10.00 часа ще се пусне паролата за втория модул – теста и докато учениците работят по преразказа директорите на училищата ще имат ангажимент да размножат въпросите за теста.
Върху листа за отговори чрез перфорация е прикрепена идентификационната бланка. Учениците трябва да пишат задължително с химикал. Задължение на квестора е да провери какво се слага вътре. Тестът е с 50 въпроса, от които девет са с отворен характер. Ученикът отбелязва с кръстче верния отговор, ако се откаже от него, трябва да запълни зачеркнатият от него въпрос с кръгче и да постави такъв знак върху считания от него за верен отговор. 75 точки носят отговорите на теста, а 25 точки носи преразказът.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата