Дядо Вазов се падна на седмокласниците

19 юни, 2009 12:40 | Средно образование | 2 коментара

Дядо Вазов се падна на седмокласниците

Вариант три беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) на изпита по български език и литература за кандидатстване след 7 клас. По време на слушането и писането на преразказа учениците не могат да си водят записки. Преразказът на изпита е върху първа глава на романа „Под игото“ на Иван Вазов.

28 344 седмокласници ще се явят на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване в елитните гимназии. Местата са повече от броя на кандидатите – 31 116. Изпитът е под формата на тест, започва в 9 часа и продължава три астрономически часа.

В теста са включени 50 въпроса. Вариантът за изпита е отворен с две пароли, увериха от МОН. Първата парола беше обявена в сайта на образователното министерство след изтеглянето на изпитния вариант за преразказа, а втората – в 10.00 часа за теста. Текстът за преразказа ще бъде размножен в училищата и ще бъде прочетен на учениците от учител по литература, който ще запише на дъската и непознатите думи в него, ако такива има. Седмокласниците ще пишат преразказа върху хартия със специална защита – печати и UV-филтър.

50-те въпроса от теста, което е втората част от изпита, са разположени на девет страници и също ще бъде размножен за всички ученици. Отговорите ще се отбелязват върху отделен лист. Към листа с отговорите е прикрепена идентификационната бланка, която ще попълват учениците. Тази бланка ще бъде засекретена в малко пликче и съдържа името, входящия номер и ЕНГ-то на ученика. Учениците трябва да пишат със син химикал. Оценяването ще бъде като миналата година – максималният брой точки е 100. 75 от тях са за теста, а 25 – за преразказа.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Tomi коментира на 19 юни, 2009 г., 13:47 ч.

    Докога ще морят учениците с тази остаряла литература? То не бяха баби Илийци, то не бяха колове…

  2. Карамфил коментира на 24 юли, 2009 г., 15:46 ч.

    Май се задавала реформа казват…?