Изборите ни излизат прекалено скъпо

15 юни, 2009 18:05 | Афиш, Гост, Наука | 4 коментара

Изборите ни излизат прекалено скъпо

Неотдавна едно издание се появи на книжния пазар и се превърна в контрапункт на предизборната шумотевица. „Цената на изборите или как партиите си купуват властта” предизвика обоснован интерес както сред научната общност, така и сред политици, журналисти и изследователи.
Препоръчваме ви тази книга, издадена от Университетско издателство „Паисий Хилендарски” в Пловдив. Специално за читателите на Академика БГ се свързахме с автора й –доц. Георги Л. Манолов, доктор на политическите науки, който е ректор на Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Той бе любезен да отговори веднага на нашите въпроси.

– Доц. Манолов, какво Ви мотивира да подложите на научен анализ цената на изборите?
– Има поне няколко причини, които ме накараха да се заема с тази трудоемка научна тематика. Едната е липсата на каквито и да е специализирани теоретични последствия. Другата е свързана с опростенческите представи за финансирането на изборите и особено властващото схващане за търговията с гласове като елементарен алъш-вериш, а не като сложен социален феномен. И последната е завладяващата ни пространна демагогия относно „ефективните” мерки на партиите и борбата им с незаконното партийно финансиране.
– Какво показва Вашето изследване – в България повече пари ли се харчат за избори в последните години?
– Категорично! От избори на избори вложени пари за предизборните кампании в България многократно нарастват. Ето само един пример от моята книга: по официални данни общите приходи на българските партии за 2005 година възлизат почти на 13,5 млн. лв. (от дарения, членски внос и държавна субсидия), като от тях около 10 млн. лв. са вложени за предизборна политическа реклама. Обаче според нашите експертни оценки партиите са изразходвали над 20 млн. лв. само за кампаниите за парламентарните избори през 2005 г. Или излиза, че родните партии са на „червено”, защото техните разходи са 2 пъти повече от официално декларираните суми …
– Ако направим сравнение с други държави, ние по-пестеливи ли сме, когато организираме вот?
– Напротив! За малка държава като България, нашите политически партии влагат изключително много финансови средства, което не само, че е ненормално, но и представлява същински аморален политически разгул. Или, ако искате – „пир по време на чума”, доколкото страната ни е на едно от последните места по социално-икономическо развитие в Европейския съюз.
– Кое е най-специфичното за финансирането на избори по български?
– Без никакво съмнение – „търговията с гласове” в България. На този отколешен български феномен далеч и далеч не се обръща достатъчно внимание, независимо от множеството фасадни писания и „политически заклинания” по негов адрес. Сега е модерно да се говори за т.нар. „контролиран корпоративен вот”, който едва ли не се превърна в „политическа иновация”, а очевидно се забравя (или не се знае), че такъв вот е характерен още от зората на нашата следосвобожденска история. Така например, през 1901 г. със закон е било отнето правото на глас на българските роми, тъй като техните гласове масово са били „изкупувани” от партиите само за кило силна ракия и килограм апетитен суджук. Това е истинско бедствие за българската политика. Неговите исторически корени са от периода веднага след Освобождението, макар че още от 1892 г., българският парламент е приел специален закон против манипулациите, фалшификациите и „търговията с гласове”.
– Какво трябва да се промени, за да не ни излиза скъпо гласуването?
– Тук трудно могат да се издадат политически рецепти. И все пак може да се намери демократичен лек: повече законност, повече ред и повече отговорност. Тогава, когато в България правилата и законите станат сбъднатата реалност, а не куха фраза, тогава, когато политическите субекти започнат да понасят отговорност за деянията си, а не да се изсулват по килифарски, то тогава и гласуването на българина няма да струва толкова скъпо и прескъпо на самия него.
– Търговията с гласове е престъпление, признават всички партии. Но как можем да се справим с този проблем?
– Моето мнение по този въпрос е доста по-различно, понеже изобщо не е достатъчно само да се увеличи наказателната санкция за търговията с гласове, както беше направено за тези избори. Докато българските политици не осъзнаят и разберат, че е необходима глобална политическа реформа на държавните институции, на политическите партии, на специализираното законодателство и пр., трудно ще се справим с търговията на гласове. А без отделяне на партийното финансиране в отделен закон и без създаване на нарочен държавен орган за контрол на финансирането на партиите вечно ще си останем в зоната на здрача от близкото ни историко-партийно минало…
– Към кого е насочена последната Ви книга и какво може да научи от нея по-широкият кръг читатели?
– Книгата ми е адресирана към абсолютно всички българи, които са изкушени от политическото знание, независимо дали са специалисти, експерти, учени, политици или обикновени граждани. А целта е само една – да се пробуди позадрямалата гражданска съвест на българина , отърсвайки Байганьовското и Андрешковското от нея като начин на живот и стил на поведение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. olema коментира на 16 юни, 2009 г., 21:06 ч.

    подобни изследвания са много полезни, защото това дава много по-добра светлина върху това как и за какжо трябва да гласуваме

  2. Райна Княгиня коментира на 17 юни, 2009 г., 15:06 ч.

    Браво на автора на книгата! Такива хора са нужни на България – със собствена позиция, а не като онези, които постоянно повтарят от телевизионния екран едно и също. Това, което той казва, е доста смело и заслужава адмирации.

  3. Тони коментира на 18 юни, 2009 г., 10:08 ч.

    Тези избори не само ще излязат скъпо и прескъпо, ами ще се прославим в Европа като държава, в която бандитите открито стават политици. Вижте какъв наплив от престъпници има към Народното събрание. И как после да отричаме, че сме бандитска държава.

  4. Елена коментира на 18 юни, 2009 г., 10:09 ч.

    Имунитетът трябва да отпадне. Заради него е този наплив на престъпници към парламента. Вижте само галерията от образи! Мутра до мутра! И искат да гласуваме. За кого???