Тест плюс есе сменя изпита по български

23 юли, 2009 00:51 | Бъди грамотен, Висше образование | 1 коментар

Тест плюс есе сменя изпита по български

Изпитът по литература в СУ „Св. Климент Охридски“ може да претърпи промяна. Причината за това е обявената идея на ректора Иван Илчев за целогодишен прием в университета, което означава, че преподавателите ще трябва да проверяват теми едва ли не всеки месец. Според част от тях това налага облекчаване на изпитната формула, защото в противен случай нямало да им остане време дори да преподават.
„Обсъждането на изпита ще стане през есента. Засега не искам да се ангажирам с прогнози, но ако приемът е целогодишен, промени със сигурност трябва да има“, каза шефът на изпитната комисия Николай Чернокожев.
„Промени в изпита се обсъждат всяка година. Издигат се вече и гласове за тестове, но ние никога няма да премахнем писменото изпитване“, заяви проф. Кирил Топалов от Факултета по славянски филологии. „То е нашата марка, не можем да приемаме куцо и сакато само с тест, в който въпросите са от типа „Колко време е траяла Стогодишната война?“. Затова по-голям е шансът да въведем прием с тест, който да проверява литературните познания и обща култура на кандидата, и писмена работа. Тя може да бъде есе или тема, важното е да се разбере дали изпитваният е в състояние да борави със словото и да съставя грамотно изложение“, каза той. Според проф. Топалов във факултета на няколко пъти се е обсъждала подобна промяна, но не се е стигало до въвеждането й. Той обаче уточни, че и сега кандидатите могат да пишат есе, но към него по принцип се обръщат по-неподготвените младежи.
Решението как да изглежда изпитът трябва да бъде готово най-късно през есента, за да имат време кандидат-студентите да се подготвят, уточниха преподаватели.
Стела Стоянова, в. „Стандарт“

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:““; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:“Times New Roman“; mso-fareast-font-family:“Times New Roman“;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

Своето мнение за обучението по български език и литература можете да оставите тук

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Steve Nash коментира на 23 юли, 2009 г., 16:17 ч.

    Човекът, който най-добре знае, защото проверява писмени работи – вижте какво казва. Списъкът с автори трябва да се преосмисли!!!
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-07-23&article=286691
    Най-сетне някой да формулира това, което ни вади очите от години.