В БАН се открива изложба "25 г. кораб Академик"

8 юли, 2009 15:43 | Денят, Наука | Няма коментари

В БАН се открива изложба "25 г. кораб Академик"

Изложба, посветена на 25-годишнината на Научноизследователския кораб „Академик”, организирана от Института по океанология при БАН, се открива на 10 юли, (петък) от 12.00 ч. в зала „Академика” в ЦУ на БАН (ул. 15 ноември №1), съобщиха от БАН.
Преди 25 години България се сдоби с научноизследователски кораб, с което се отвори нова страница в развитието на Българската морска наука – от крайбрежни изследвания към възможности да изучаване на цялото Черно море и дори световния океан.
Веднага след закупуването му, бившият траулер „Алтинел” е кръстен „Академик” и от 1984 до 1987 г. с него са осъществени 38 научни експедиции.
През 1988 г. корабът е генерално преустроен във вида, в който е сега и е оборудван с модерно навигационна и океанографска апаратура, което позволява да се извършват почти всички видове океанографски изследвания.
Корабът има 25 години в експлоатация, от които 19 години в плаване.
С него са извършени 158 експедиции или по шест на година.
Общият брой на дните в експедиции е 1289. „Академик” е проплавал 70 000 мили. По научни направления най-голям брой експедиции са извършени в областта на физика, химия и биология, следвани от геология и геоморфология, геофизика, екология и подводни операции.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата