Microsoft предложи да включи конкурентни браузъри в Windows

26 юли, 2009 00:56 | Технологии | Няма коментари

Microsoft предложи да включи конкурентни браузъри в Windows

Софтуерният гигант Microsoft е предложил да включи конкурентни уеб браузъри в операционната си система Windows, за да разреши спора си за антимонополни практики с Европейската комисия, съобщи Bloomberg.

От Microsoft са приели искането на ЕК на потребителите да е дадена възможност за избор на браузър чрез специален екран, се посочва в съобщение на комисията. Компанията е предложила и разрешение на още едно антимонополно дело – за софтуера MS Office.

От компанията отчетоха за второто тримесечие спад на продажбите си със 17 на сто до 13,1 млрд. долара, което надхвърли очакванията на анализаторите. Ако постигне споразумение с ЕК, компанията вероятно ще избегне нова глоба, след като вече й беше наложена санкция в размер на 1,68 млрд. евро по предишни дела в ЕС.

Конкурентите на Microsoft и организации за защита на потребителите ще могат да коментират предложеното от компанията разрешение, преди ЕК да вземе окончателното си решение.

Ако ЕК приеме предложението на Microsoft, компанията ще започне да доставя версии на Windows с тази опция в Европа.

Миналия месец от Microsoft заявиха, че ще доставят новия Windows 7 без Internet Explorer, за да не нарушават законите на ЕС. От ЕК обаче определиха такова решение като неадекватно, тъй като предлага на потребителите по-малък избор на браузъри.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата