В 695 училища са монтирани камери за следене

17 август, 2009 16:17 | Средно образование | 3 коментара

В 695 училища са монтирани камери за следене

В 695 училища в цялата страна са монтирани камери за видеонаблюдение. Чрез тях ще се гарантира спокойното протичане на зрелостната сесия през септември. Това съобщи заместник-министърът на образованието, науката и младежта Милка Коджабашиева. За матурата по български език и литература през септември са подадени заявления от 5539 зрелостници, а за втората задължителна матура по избор – от 11 306 абитуриенти.
С цел гарантиране секретността на държавните зрелостни изпити самите тестове ще бъдат на компактдискове. Те ще се отварят с парола във всяко училище – така, както беше през майската сесия. Изпитните работи ще се проверяват в Департамента за информация и усъвършенстване на учители в Княжево, като се очаква те да бъдат оценени от около 150 проверители, а резултатите да бъдат обявени преди 12 септември.
Учениците, които през новата учебна година ще бъдат в 13 клас, ще преминат на задочна форма на обучение, съобщи още зам.-министър Коджабашиева. Дванадесетокласниците, които са започнали средното си образование по учебен план, предвиждащ 13 клас, ще завършат през следващата година с втора степен професионална квалификация, като ще имат възможност да избират дали да продължават обучението си за придобиване на по-висока професионална степен. Няма да бъдат задължавани гимназиите да сливат учебните планове за 12 и 13 клас, обясни зам.-министърът.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Bistra Nikolova коментира на 17 август, 2009 г., 16:20 ч.

    e i kakvo hvanaha s tezi kameri dosega?

  2. Дядо Йоцо коментира на 17 август, 2009 г., 16:29 ч.

    Камерите са добра идея, само че не лекуват болестта, а симптомите, както би казал всеки лекар. Истинското заболяване не е самото преписване, а липсата на интерес към учебния материал.

  3. Скептично коментира на 4 септември, 2009 г., 13:48 ч.

    Оборудването са камери на училищата са една много добра сделка по време на криза. Разбира се никой не е взел комисионни под масата, всичко е „на полза роду“, техниката е последна дума на технологиите а цената почти на загуба;)