Един изпит обединява външно оценяване и изпит след 7-и клас

25 август, 2009 19:45 | Средно образование | Няма коментари

Един изпит обединява външно оценяване и изпит след 7-и клас

Един изпит да обедини външното оценяване по български език и литература на завършващите 7-и клас и изпита по БЕЛ за прием в профилираните и професионалните училища и паралелки. Това съобщиха от МОМН. Втори изпит ще обедини външното оценяване по математика и съответно изпита по математика за прием след 7. клас. Това предложи днес министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в средното образование.

Според предложените промени в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища през учебната 2009/2010 г., учениците, завършващи 7. клас, ще се явят по всеки от предметите – БЕЛ и математика, на изпит с два модула. Първият модул ще съдържа въпроси и задачи от теста за външно оценяване, който ще положат всички, завършващи 7. клас. Вторият модул ще съдържа допълнителни въпроси и задачи, които може да решават учениците, желаещи да участват в държавния план-прием след 7. клас.

Представителите на синдикатите подкрепиха предложените от министър Фандъкова промени, които са отразени в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища.

Участие в Отрасловия съвет взеха представители на Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Независимия учителски синдикат към КНСБ, Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Българската асоциация на частните училища.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата