Предстои съкращение на 1500 служители в образователния сектор

10 август, 2009 15:49 | Средно образование | Няма коментари

Предстои съкращение на 1500 служители в образователния сектор

Близо 1500 преподаватели и друг персонал ще бъдат съкратени заради закритите вече 50 училища и заради незапълнените паралелки за прием след 7-и клас. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ).
„Около 180 паралелки в страната за прием след 7-и и 8-и клас няма да бъдат сформирани, тъй като липсват деца. Преди дни министерството на образованието обяви, че има над 2000 свободни места в гимназиите, които са обявени за запълване след четвърто класиране.
Общо с работещите в закритите това лято училища съкратените стават около 1500 души, са изчислили синдикалистите. „Дано голяма част от тези колеги се върнат към системата като възпитатели, ако наистина се въведе целодневно обучение в училищата“, надява се Такева.
Според разчетите на СБУ до 2012 г. ще бъдем в много тежък демографски срив и липса на деца в училищата, след което те постепенно ще се увеличат. Тази тенденция вече е налице за детските градини, където има сериозен недостиг на места.
Тази година бяха закрити 46 общински училища и още 4 държавни школа, а преобразуваните са общо 24. Предложенията за тези промени дойдоха от общинските съвети по места. Това остави без работа минимум 500 души – учители и непедагогически персонал.
По националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ кметствата получават за всяко закрито или преобразувано училище с над 44 ученици до 250 000 лв. Ако децата са между 21 и 44, сумата за местната управа е 150 000 лв., а ако са до 20 ученици – само 80 000 лв.
съкратените получават обезщетения за неизползвани отпуски и прекратяване на трудовия договор при закриване на длъжността. Почти всички затворени училища се намират в села с много малко жители. Най-много са тe в община Бяла Слатина.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата