Проверяват схемите за издаване на учебници

12 август, 2009 09:33 | Средно образование | Няма коментари

Проверяват схемите за издаване на учебници

Обърнахме се към Държавната агенция „Национална сигурност“, в която има създадено звено за образованието, и официално сме поискали проверка по цялата процедура, свързана с учебниците. Това заяви в интервю за БГНЕС министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
Тя получила доста сигнали, свързани с одобряването на учебниците и по тази причина е разпоредила проверката.
„Процедурата е такава – учебниците да бъдат одобрявани от учителите. Те имат възможността и правото да направят това, а дали се случва на практика всичко толкова прозрачно аз не мога да кажа“, каза министър Фандъкова.
Според нея не е добре да има разделяне на общинска и държавна отговорност като подход, защото родителите и децата не се интересуват дали училището e общинско или не. Като функции обаче трябва да има много ясно разграничение, за да се знае кой носи отговорност.
Фандъкова съобщи още, че на заседание на МС ще внесе предложение 26 млн. лева да бъдат насочени към училищата и детските градини, които са на делегиран бюджет.
„Това е Програма за подкрепа на делегирания бюджет – изключително важен финансов ресурс, който да даде възможност и на по-малките училища и на детските градини да са спокойни, че могат да започнат учебната година успешно“, каза още тя.
Затварянето на училища по финансови причини не е разумно, коментира министърът, като допълни, че заедно с екипа й ще се постараят да прекратят практиката на закриване на училища, която доведе до ликвидирането на 300 при предишното управление.
Новото ръководство на МОМН залага и след финансовата реформа да се направи и съдържателната.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата