Разкриват далавера със земите на селскостопанските техникуми

9 август, 2009 18:59 | Средно образование | Няма коментари

Разкриват далавера със земите на селскостопанските техникуми

Поредната далавера на бившето ръководство на Министерството на земеделието е на път да бъде разкрита. То обединило всички земи на селскостопанските техникуми и продало терените. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Варна, цитиран от Mediapool.
„Ако това е вярно, това ще е по-голяма далавера от замените с гори“, заяви Борисов. Той отсече, че “днешният празник няма да го разваляме с това какво са правили ония разбойници през годините, но видяхте заменките на гори, половината „Галата“ са взели“.
От Министерството на земеделието и храните уточниха пред Mediapool, че става въпрос за опитни полета и други земи на селскостопанските техникуми, колежи и на научните институти на подчинение на агроминистъра, които са се намирали в близост до морето или попадат в терени за отчуждаване за пътища.
„Още е трудно да се прецени за колко декара става въпрос, но терените са крупни“, поясниха от ведомството.

В далаверата са намесени и директорите  на учебните и научните заведения, които предлагали продажбата на министъра на земеделието, а той одобрявал сделките.

Заради схемата, в която е замесена и Българската селскостопанска академия, ще бъде уволнена шефката й Светла Бъчварова, която запази поста си и го съвместяваше с длъжността на заместник-министър на земеделието и храните в кабинета на коалицията между БСП, ДПС и НДСВ. Според запознати Бъчварова (БСП) вероятно ще бъде подведена под съдебна отговорност заедно с бившите министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, ръководили МЗХ в предишния мандат. Последните двама се очаква да отговарят и за скандалните замени с държавни горски и поземлени терени.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата