Спечелихме 8 медала на олимпиадата по информатика

15 август, 2009 13:57 | Наука, Средно образование, Технологии | 2 коментара

Спечелихме 8 медала на олимпиадата по информатика

Осем медала при много силна конкуренция спечелиха 12-те български участници в ХХІ Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 8 до 15 август в Пловдив, под патронажа на президента Георги Първанов, съобщи Агенция „Фокус“.
България като страна домакин участва с три отбора, единият от които изцяло пловдивски. 10 точки не достигнаха за златото на най-добре представилия се български състезател Румен Христов от Шумен и той се окичи със сребърен медал. Другите сребърни медалисти са Момчил Томов, Стефан Аврамов и Момчил Иванов. Бронз за отбора на Пловдив спечели деветокласникът Ясен Трифонов. Антон Анастасов, Иван Георгиев и Михаил Ковачев също получиха сребърни отличия.
309 ученици от 83 държави на пет континента, мериха сили в палата 11 на Международен панаир Пловдив през двата състезателни дни.
Най-много точки – 743 от 800 възможни успя да събере 14-годишният Генадий Карацкевиц от Беларус, който редовно печели златни медали на олимпиадата вече четири години. Генадий стана и носителят на статуетката Джон Атанасов, изработена от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки.
От общо 26 златни олимпийски медала, състезателите от Китай и Корея завоюваха по три. Отборите на Китайски Тайпе, САЩ, Япония, Беларус, Полша, Румъния се окичиха с по два, а по един спечелиха екипите на Холандия, Германия, Украйна, Русия, Тайланд, Хърватска, Канада, Иран.
52 от участниците извоюваха сребърни медали, а 75 стигнаха до бронзовите отличия.
Следващото издание на олимпиадата ще се проведе в Канада, университета Ватерло в Онтарио.
Резултатите от най-голямото световно събитие за 2009 г. в областта на училищната информатика обобщи на пресконференция председателят на организационния комитет доцент Кирчо Атанасов.
Идеята за Международна олимпиада по информатика за ученици е представена от акад. Благовест Сендов на 24-та генерална конференция на UNESCO, състояла се в Париж през 1987 г.
Първата международна олимпиада по информатика се провежда в България през май 1989 година.
Български ученици са участвали във всички проведени досега олимпиади. От регистрираните до последната олимпиада 77 участия нашите състезатели са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. Два пъти – през 1989 г. и през 1990 г. – български ученик е бил абсолютен победител. Със спечелените 67 медала страната ни се нарежда на пето място в света по общ брой медали.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Силвия коментира на 17 август, 2009 г., 18:38 ч.

    Браво! Имаме основание за гордост, защото за малка страна като България успехът е наистина много голям.

  2. Невяна коментира на 22 ноември, 2009 г., 16:39 ч.

    И от мен едно голямо БРАВО! Но за съжаление поредното доказателство колко добри сме като единици и как в отбор нещата не ни се получават…