Президентът ще открие олимпиадата по информатика

6 август, 2009 10:30 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Президентът ще открие олимпиадата по информатика

Президентът на България Георги Първанов ще открие Международната олимпиада по информатика на 9 август вечерта, съобщиха от Международния панаир – Пловдив. 21-ото издание на престижното световно състезание за млади програмисти, което се провежда под патронажа на държавния глава, ще продължи до 15 август. Отбори от 83 държави ще покажат своите умения на 600 компютъра, разположени в палата 11 на Международен панаир Пловдив.
Визитата на президента Първанов ще започне със среща с българските участници, които ще му покажат най-добрите решения на задачи от предишни олимпиади. По традиция българските отбори печелят множество медали на надпреварите, предназначени за младежи на възраст до 20 години.
Президентът ще разгледа и къта, посветен на първата Международна олимпиада по информатика, която се е състояла на 20 май 1989 г. в България, а страната е основател на форума. В експозицията ще бъде показан компютър „Правец 8-2”, един от най-модерните за времето си, както и снимки от събитието преди 20 години. Ще присъстват и първите български златни медалисти.
Повече от 3 часа ще продължи церемонията по официалното откриване, по време на която ще има парад на държавите участнички. Сред официалните гости ще бъдат президентът на Международната олимпиада по информатика Артуро Сепеда, министърът на образованието Йорданка Фандъкова, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, представители на държавната и местната власт. В програмата са включени изпълнения на група 032, квартет „Маджестик” и ансамбъл „Тракия”.
Турнирът ще се проведе в два състезателни дни – 10 и 12 август. За участниците и гостите от чужбина се предвидени екскурзии из страната и до Черноморието, а на 14 август ще бъдат приети от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и ще разгледат парламента.
Организатор на олимпиадата е министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с община Пловдив и Международен панаир Пловдив. Председател на Националния организационен комитет е бившият зам.-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата