Лекарите бягат от училище

23 септември, 2009 22:29 | Здраве, Средно образование | Няма коментари

Лекарите бягат от училище

Осемдесет на сто от медицинските кабинети в училищата и тази учебна година са без лекари. Докторите в тях са повече изключение, независимо че с наредба от януари бяха дадени куп преференции за работещите на щат в тях, установи репортерска проверка на „МОНИТОР“.
Колегите, които работят там, се броят на пръсти. За тях няма нито развитие, нито пари в училищните кабинети, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.
По информация на съсловната организация, където има доктори в школата, те са пенсионери.
Медиците в активна възраст отказват масово да влязат в училищата не само заради ниското заплащане, което е не повече от 390 лв., но и защото пациентите им там са здрави и на практика лекарят няма възможност да се развива професионално, обясни дефицитът на медици д-р Киров. Според него проблемът е в зле направената поправка в Закона за здравето от 2008 г. и сега действащата наредба за училищните лекари, която влезе в сила от януари тази година.
След приемането на поправката в закона през януари до момента в тях работят общо 124 лекари. Част от тях са в детските градини и домовете за деца и юноши, лишени от родителски грижи. Кметовете ще връщат милиони неусвоени бюджетни пари, предвидени за заплати на липсващите доктори.
Не е необходимо и занапред да се трошат пари, а да се мине, както досега само на вариант фелдшер или медсестра в училище. Те пък, от своя страна, да ползват общата информационна система на здравната каса и оттам да се информират какви имунизации са направени на децата и за евентуалните им хронични заболявания, за да ги следят по-зорко, настоява д-р Киров. Това предложение, около което се обединяват и всички членове на Сдружението на общопрактикуващите лекари, той ще внесе в Министерството на здравеопазването.
Занапред медсестрите ще следят дали учениците не се тъпчат с вредни храни в междучасията.
Ведомството на министър Божидар Нанев разработва нова Наредба за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях. Проектът предвижда разкриването им в детските градини, училищата, социалните учебно-професионални центрове, старческите домове и тези за временно настаняване да става чрез мотивирано предложение до общинския съвет.
Силвия Николова, в. „Монитор“

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата