Родители и лекари на нож за грипа

9 ноември, 2009 10:16 | Здраве | Няма коментари

Родители и лекари на нож за грипа

Учители, родители и доктори скочиха на нож помежду си заради грипната ваканция. Децата масово прекарват свободното си време събрани в паркове, компютърни клубове, кафета и кина, алармираха медици. Майките и бащите да внимават къде ходят хлапетата, заради епидемията, настояват и лекари, и преподаватели. Родителите обаче контрират, че нямало никаква епидемия и че всичко около грипа било излишна паника.
„Възрастните трябва да са по-внимателни по време на принудителната ваканция и по-строго да контролират децата“, заяви за „Стандарт“ главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.
На същото мнение е и националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. „Няма закон, който да забрани на децата да излизат и да се събират, въпреки че всяка година обясняваме едно и също. Грипната ваканция няма да намали заболяванията. Родителите трябва да контролират къде са хлапетата, когато не са на училище, особено по-големите“, заяви Кожухарова.
Тенев отново напомни, че заради топлото време вирусът става още по-активен, а хората – все по-непредпазливи. „Слънцето подтиква децата да се събират и да излизат заедно и затова очакваме бум на грипа след уикенда. Днес ще е ясно как се развива вирусът, но със сигурност ще има повече болни“, предрече Тенев. Много родители обаче са на мнение, че грипът бил просто параноя, и не могат да забранят на децата си да се събират заедно.
„Тази година грипът не е по-различен от друг път, но се наблюдава някаква паника, в която не желая да участвам. Здравето на детето зависи от личната му хигиена, а не от това, дали се събира с други хора“, обясни Вяра Лазарова от Асоциацията за родителска активност.
Тя даде пример със сина си, който е на 17 години и не е боледувал нито веднъж от грип. „Родителите обаче трябва да обясняват на детето, че е добре да взема витамини и да се облича топло, което и трябва да се прави“, допълни още Лазарова.
Надя Панкова, вестник „Стандарт“, 09.11.2009 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата