След 7-и клас – миниматура и изпит за 2,5 ч

24 декември, 2009 15:38 | Средно образование | Няма коментари

След 7-и клас – миниматура и изпит за 2,5 ч

Изпитите по български език и литература и по математика за елитна гимназия и миниматурата след 7-и клас ще са слети, ще траят по 2,5 часа и ще носят по 100 точки.
Това обяви вчера заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Първата част ще е за външното оценяване с тежест 65 точки и времетраене 60 минути. Втората е за кандидатите за елитно школо, оценява се до 35 точки и трае 90 минути.

Въпросите от миниматурата трябва да решават всички ученици. Резултатът ще се запише като текуща оценка. Втората част е по желание.

Модул №1 по литература ще е от 25 задачи със свободен отговор или с посочване на верния от 4 възможни. Вторят модул пък ще е преразказ на непознат текст.

Първата част по математика също ще е тест с 25 въпроса. Във втората пък ще има 5 задачи, от които 3 с кратък числов, символен или словесен отговор. Останалите 2 (по алгебра и геометрия) ще са с описание и задължителна аргументация на решението.

Всички ще държат изпита в собственото си училище. Квесторите ще са от други места, както е и на истинската матура. Препитването по български език и литература ще е на 27 май, а по математика – на 31-и. Изтеглени са с около 20 дни по-рано от други години, но от министерството са убедени, че материалът ще е взет навсякъде дотогава.

Подаването на документи за участие в приема става, след като излязат резултатите, които трябва да са готови на 11 юни.

Скалата за превръщане на точките в оценки ще е ясна, след като излязат резултатите, обясниха от министерството. На изпита по математика обаче точка носи всяка вярна стъпка.

Според експертите в тестовете ще преобладават задачите за разбиране и приложение, акцентът няма да е върху простото възпроизвеждане на знания. По български специално ще се проверява грамотността при четене, което се оценява и при международни изследвания.

Министерството пусна пробни тестове по български език и литература и по математика. Тестовете са проверени сред около 300 ученици. На изпита няма да е точно това, въпросниците са за ориентир, обясни министърът на образованието доц. Сергей Игнатов. Според него обаче нямало да има нищо, което да смути седмокласниците. Министерството щяло да организира информационна кампания с брошури и дипляни, за да бъдат спокойни както учениците, така и техните родители.

Седмокласниците, които са около 65 000, в края на годината ще имат миниматури и по природни, обществени науки и чужд език. До края на първия учебен срок ще е готов форматът на външното оценяване по тези предмети.

Ярослава Прохазкова, вестник „24 часа“, 23.12.2009 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата