С тест ще се влиза в профилираните гимназии след 7-и клас

22 декември, 2009 19:35 | Средно образование | Няма коментари

С тест ще се влиза в профилираните гимназии след 7-и клас

Националното външно оценяване по български език и по математика и приемният изпит за гимназиите след 7-ми клас се обединяват, обяви днес просветното министерство. Ще има два теста – по български език и по математика, като оценките от тях ще важат за вход в профилираните гимназии. Има и втори вариант – който не желае да учи в такава гимназия, ще решава само частта от двата теста, свързана с външното оценяване. Отделно всички седмокласници ще полагат и още три изпита по различни предмети като част от външното оценяване.

Всеки изпит- тест ще има по два модула. По български език първият модул ще бъде от 25 въпроса, някои от тях със свободен отговор, други с четири възможни отговора. Той ще се решава за час и половина и тук се получават 65 точки. Този модул отговаря на външното оценяване и всички седмокласници задължително го решават, а оценката се вписва като текуща.

Евгения Костадинова – директор на Дирекция „Политика в общото образование“: „Допълнителният модул извън външното оценяване, това е познатият преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Времето тук ще е час и половина, а точките – 35.“

Новото тази година е, че в теста по български повече са задачите за разбиране и приложение, а не наизустените знания. Ще бъдат вкючени и задачи за грамотност. По математика първият модул включва 25 задачи с четири възможни отговора. Вторият модул се въвежда за първи път – има 3 задачи с кратък писмен отговор и 2 задачи с описание на решението и аргументация. Времетраенето и точките на изпита по математика са същите както при изпита по български. Общо тази година изпитът ще продължи два часа и половина.

За разлика от досега учениците няма да подават заявление за явяване на тестовете. Право да се яват имат всички ученици, като изпитът ще бъде в училището, в което учат.

Милка Коджабашиева – заместик-министър на образованието, младежта и науката: „Учениците могат да направят избора си дали да се явят на теста за външно оценяване или на двата модула, нашето желание и препоръка настоятелна е учениците да участват и в двата модула.“

Така повече деца ще имат шанс да влязат в профилираните гимназии. Изпитите след 7-ми клас тази година са изтеглени с около 20 дни. Този по български език ще бъде на 27 май, а по математика на 31 май. Резултатите от тестовете ще излязат на 11 юни. След като вече се знаят тези резултати от 15 до 21 юни, децата които желаят подават заявления за класиране в профилираните гимназии.

Примерните тестове по български и по математика са качени на сайта на просветното министерство.
Източник: БНТ
Автор: Елиана Димитрова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата