Стипендии и ваучери за частните школа

20 януари, 2010 08:43 | Средно образование | Няма коментари

Стипендии и ваучери за частните школа

Държавата да отпуска средства за стипендии и да финансира издръжката на учениците от частните училища. За това настояват пред просветното министерство Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) и сдружение от майки на ученици. Идеята е издръжката на децата да става по метода „парите следват ученика“ и това да се разпише в новия закон за училищното образование, обясни пред „Монитор“ председателката на асоциацията Милка Славчева след разговори с експерти от образователното ведомство.

Според образователните експерти от частния сектор трябва да се поеме изцяло издръжката на близо 7400-те ученици. Само така ще се защитят техните конституционни права за общодостъпно образование, допълни Славчева. 1175 лв. в момента е единният разходен стандарт за ученик.

От БАЧУ искат още учениците от частните училища също да получават стипендии за отличен успех. „За нас има постоянен контрол с външно оценяване и матури, децата ни постигат високи резултати и заслужават стипендия“, каза Славчева.

Тя допълни, че има дискриминация и към учителите в частните училища, защото не са включени в системата на кариерното развитие. 600 преподаватели в момента отговарят на критериите за старши учител, сочи статистиката на БАЧУ.

Георги Иванов, в. „Монитор“, 20.01.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата