Парите по проекти спряха, училища и вузове изнемогват

4 март, 2010 01:27 | Финансиране | Няма коментари

Парите по проекти спряха, училища и вузове изнемогват

Плащанията от структурните фондове спряха, училища и вузове с проекти по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ изнемогват и са принудени да харчат от своите бюджети с риск да излязат на червено.

Аграрният университет например работи по 2 програми. Проектът в подкрепа на докторантите е за 190 000 лв., а са дадени авансово само 20 % от сумата и няма междинно плащане. Другият – за стажове, приключил през декември, а и там са платени само 20%. В същото време бумащината е огромна и ходим на отчет с микробус, защото искат копия даже от билетчето за рейса, казаха от вуза. Оттам не изключват да се откажат от кандидатстване занапред. Нещата закциклили още от началото – докато се подпишат договорите, времето за част от планираните дейности изтекло.

Същите затруднения има в УХТ и ПУ. „С пари от делегирания бюджет купих тенис за маса, защото другите пари ги няма, а децата не могат да тренират без хилки“, оплака се и школски шеф.

Подписалите договори през октомври не са получили дори авансовите 20%, потвърди Валерия Нинова, старши експерт по мониторинга на проектите в МОМН. Тя увери, че скоро траншовете ще тръгнат.
Елица Кандева, в. „24 часа“, 04.03.2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата