Проф. Илчев: Защо ни е ВУЗ в Перник?

11 март, 2010 05:14 | Висше образование | Няма коментари

Проф. Илчев: Защо ни е ВУЗ в Перник?

Не се притеснявам от предстоящото сливане на висши училища, заяви вчера пред PRO.BG ректорът на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”. Така той коментира подготвяния в момента проектозакон за висшето образование, според който висшите училища в страната ще се окрупнят чрез сливане и от 51 ще останат около 40.

„Това е идея, която по принцип е правилна, но ми е много интересно защо само преди 3 седмици правителството откри ново висше училище в Перник“, попита проф. Илчев. „В регистъра на висшите училища е записано, че университет е висше училище, което обучава в широк кръг специалности, а в България има десетина такива училища“, допълни ректорът на СУ.

Пред Би Ти Ви министърът на образованието Сергей Игнатов уточни, че планът е да няма затваряне на университети, а да се върви към създаване на съвместни вузове с общ предмет на дейност.

„Новият закон за образованието ще доведе до нови учебни планове, до нови изисквания за учебниците, но за това ще са необходими 3-4 г.“, каза Игнатов и допълни, че в сферата на образованието в момента е тежко.
В. „Труд“, 10.03.2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата