Падат цените в частните школа

27 април, 2010 18:48 | Средно образование | Няма коментари

Падат цените в частните школа

Частните училища поевтиняват с около 1300 лева. Това стана ясно на кръгла маса за новия закон за училищното образование, предложен от просветното министерство преди седмица.

Държавата ще плаща на децата в частните училища същата сума, която отива за издръжка на учениците в държавните, съобщи изненадващо просветният министър Сергей Игнатов.

Идеята не бе записана дори в новия проектозакон, където е казано единствено, че децата в частните школа ще получават само процент от издръжката си при определени условия.

„Конституцията им гарантира правото да получават същите пари, каквито и връстниците им в държавните училища. Това трябваше да се въведе отдавна“, уточни Игнатов. Той заяви, че не се притеснява от негативна обществена реакция, защото родителите на тези деца също плащат данъци.

„Мит е, че само наследници на богаташи учат в частни школа. Напротив – те отдавна вече не учат в България“, коментира министърът.

Единният разходен стандарт, който държавата дава на дете до 12 клас в момента е от 1175 до 1261 лева в зависимост от общината, в която се намира училището. Сумата обаче расте всяка година, като размерът й се определя с постановление на кабинета.

„В момента, в който това влезе в сила, частните училища незабавно ще свалят таксите си“, обеща пък председателката на тяхната асоциация Милка Славчева. Тя заяви, че е готова дори да се подпише под документ, че парите, които родителите внасят, вече няма да бъдат толкова високи. В момента в частна гимназия таксите варират от 1900 до 2400 евро.

По-скъпо обаче е в основните училища, където има целодневно обучение. Там парите са около 3200 евро за година. Няколко нови документа ще получават учениците при завършването си, оповести пък просветният зам. министър Милка Коджабашиева.

За първи път деветокласниците ще получават диплома за дигитални умения, след като завършат обучението си по информатика.
Свидетелство ще получават и учениците от десети клас, с който ще завършва първата гимназиална степен. Тази диплома ще им
дава възможност да започнат работа, но не и да следват висше образование, уточни Коджабашиева.

Има и промени в матурите, които ще държат учениците в 12 клас. Първата от тях е по български език, а втората задължително е по някой от предметите, с които ученикът е избрал да се профилира в 11 и 12 клас.

Това означава, че ако е записал профил математика и физика например, той в никакъв случай няма да има възможност да положи зрелостен изпит по история.

Абитуриентите от професионалните гимназии пък няма въобще да имат втора матура. Вместо нея в дипломата им ще бъде записана оценката от изпита за усвояване на дадената професия.

По време на дискусията стана ясно, че на ревизия може да бъде подложена и шестобалната система, по която сега се оценяват учениците. „В момента начинът на оценяване е абсолютно архаичен. Скалата не е достатъчна, затова учителите поставят интуитивни оценки. Ще организираме дискусия с експерти, за да видим дали могат да бъдат променени нещата“, каза Игнатов. Именно родителските асоциации настояха децата вече да бъдат
оценявани с точки или в проценти, така че бележката да носи по-точна информация за нивото на ученика.

Идеята обаче се дискутира в просветните среди от няколко години. В момента центърът за оценяване и контрол към просветното министерство дори пише твърди стандарти за какви точно знания се поставя определена оценка.

Стела Стоянова, standartnews.com

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата