Децата задължително вкъщи след 22 часа

21 май, 2010 11:43 | Здраве | Няма коментари

Децата задължително вкъщи след 22 часа

Децата под 18 години вече няма да имат право да посещават заведения след 22 часа вечер дори и с придружител. Такъв текст в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето записаха вчера следобед депутатите от ресорната комисия в Народното събрание.

Спешният ремонт на нормативния акт се наложи заради неразборията, която настана в парламента с либерализирането на режима за пушачите, която НС подготви. Новият текст ще кореспондира пряко със Закона за закрила на детето, заради несъответствието с който в сряда парламентът не прие изцяло либерализирането на режима за пушене.

Промяната се наложи, след като в пленарна зала се гласува на второ четене децата да не могат да влизат в задимени дневни заведения, но се оказа, че без проблем ще посещават нощни заведения, в които се пуши, с придружител. „Няма логика в това“, чистосърдечно призна д-р Маша Гавраилова, началник-отдел „Опазване на общественото здраве“ в здравното министерство. Веднага след като противоречивите текстове бяха изгласувани, шефът на правната комисия в парламента и съпредседател на групата на ГЕРБ Искра Фидосова съобщи от трибуната, че по този начин се получава колизия със Закона за закрила на детето. Според него деца от 14- до 18-годишна възраст могат да посещават обществени места, в това число и нощни заведения след 22 часа, ако са с пълнолетен придружител. Според гласуваните промени в Закона за здравето обаче непълнолетните не могат да посещават кафенета, които са изцяло за пушачи, или да влизат в изолаторите, с които пристрастените към тютюна клиенти ще бъдат отделяни от въздържателите. Противоречието

предизвика спешна консултация

в кабинета на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов. По думите на депутати от ГЕРБ съгласието между всички партии е постигнато моментално. „Сега 18-годишните водят по-малките си приятели по заведения под предлога, че са придружители, и така непълнолетните обикалят нощните клубове“, обясни пред „Монитор“ шефът на правната комисия Искра Фидосова. С промените, които разписахме в преходните разпоредби на Закона за здравето, просто премахваме поредната пролука и вратичка в законите“, обясни още тя. Към момента окончателно приетите текстове на второ четене от Народното събрание се отнасят само до либерализирането на режима за тютюнопушенето. С гласовете на народните избраници пушачи от всички парламентарни групи вече окончателно е

премахната пълната забрана за пушене

на обществени места. Парламентът реши още, че в големите заведения пушенето ще бъде разрешено в отделни обособени зали. В кафенетата и ресторантите под 50 кв. метра според ремонтирания нормативен акт собственикът сам ще решава дали да се пуши или не. Отсега е ясно, че на повечето места ще продължи да се пуши, тъй като бизнесът се опасява, че забраната ще доведе до отлив на клиенти. Депутатите решиха, че обособената площ за пушене в големите заведения трябва да е по-малка от половината от общата площ. Не беше прието предложението на Иван Иванов от Синята коалиция за пушене да се отделя не повече от една трета от площта. Според промените който запали цигара на забранено за това място, може да олекне с до 800 лв., а собствениците на обектите, които не следят за спазването на ограниченията – с до 1000 лв. Тотално вето върху дима ще има в кината, училищата и дори в такситата. За сметка на това в хотелите ще може да се пуши.

Полина Паунова, в. „Монитор“, 21.05.2010 г.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата