Заместник-министър Петя Евтимова награди победителите в националния конкурс „Млади таланти” 2010

28 май, 2010 13:26 | Средно образование | Няма коментари

Заместник-министър Петя Евтимова награди победителите в националния конкурс „Млади таланти” 2010

В Националния център за подготовка на ученици за олимпиади днес бяха отличени млади таланти в областта на науката от цялата страна. Преди да връчи сертификатите за участие и да награди победителите в конкурса, заместник-министър Петя Евтимова благодари на всички институции, организации и висши училища, които съдействаха за провеждането на състезанието. Министерството на образованието, младежта и науката развива активна политика по отношение на търсенето и подкрепата за младите хора, които избират научната кариера, заяви г-жа Евтимова.
На европейското състезание „Млади таланти”, което ще се проведе в Лисабон през месец септември тази година, отиват: Катерина Велчева – първо място с разработката „Стеганографски алгоритми – изследване, анализ и реализация”; Второ място – Радко Котев с проект „Едно ново решение на Аполониевата задача”; Трето място – Александър Колев и Надежда Аплакова с проект „Геометрични неравенства, породени от задачата на Ферма”.
Освен радостта и трепета от предстоящото им представяне, призьорите получават парични награди съответно от по 1000, 850 и 700 лв. и ще имат възможност да преминат специален курс на обучение в Майсторски клас за добра комуникация на науката, осигурен от Британски съвет – София. Директорът на Британския съвет – г-н Тони Бъгби пожела на наградените и на всички участници да продължават с все същия ентусиазъм да се занимават с магията на науката и призова желаещите да участват и в други съвместни инициативи на МОМН и Британския съвет.
Любомир Христов, заместник-кмет на столицата, награди проект, от който се очаква да реши проблеми със задръстванията по софийските улици, разработен от учениците Иван Мечков, Румен Данговски и Симон Симеонов
Проф. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет – София, отличи проекта на Мирян Костадинов и Александър Бешковски, които са разработили електромагнитен двигател за учебни цели.
Световната банка предоставя едномесечен стаж на Радко Котев с проект „Едно ново решение на Аполониевата задача”. Националната българо-американска комисия „Фулбрайт” пък отличи два проекта – на Катерина Велчева, която ще бъде участник в ежегодния международен летен университет на фондацията и проекта на Момчил Молнар „Астрофотометрия с DSLR фотоапарат”.
Софийският университет „Св. Климент Охридски” даде своето отличие за математическата разработка на Емил Лалов  „Помощни функции за доказване на симетрични неравенства”.
„Сирма Медия” награди проекта  BuilderZ на Георги Атанасов и Георги Георгиев.
Политехническият музей в София ще приеме за една седмица на стаж  Георгина Костадинова, автор на проекта „Да се промъкнеш незабелязано в музея”.
МОМН и журито с председател Сава Гроздев даде специално отличие за два проекта за тяхната особена иновативност и атрактивно представяне.
Проектът на Йоана Каракушева, Моника Николова и Изабела Декалска „И ний сме дали нещо на света” ще бъде разпространяван чрез сайта на министерството и експерти от МОМН ще работят с научния колектив за бъдещото подобрение на тяхната идея и по-ефектната й реализация.
Проектът на екипа от Бургас – Велчо Грудев, Ерол Адем и Йордан Йорданов „Фотоволтаична климатична система за пчелен кошер” – ще получи парична премия от 450 лв. и научен съпровод за тестване и валидация на научната теза.
Три проекта бяха отличени и ще вземат участие в младежкия форум „Science Expo”, който ще се проведе в Моска, Русия. Това са проектите на Даниел Цветков и Александър Лалев  «Едно пътешествие в 4 D»; на Кристиян Сребрев «Без дрога» и на Момчил Молнар „Астрофотометрия с DSLR фотоапарат”.
Българската академия на науките връчи специална награда в областта на естествените наука на Десислава Кукова, а Университетът за национално и световно стопанство тематично отличи с награди Валери Серафимов, Петя Митева и Десислава Желева за тяхното „Маркетингово проучване на дейността на предприятието”.
Община Шумен, Техническия университет – Габрово и Русенския университет „Ангел Кънчев” допълнително ще поощрят участниците от тези градове за техния устрем и участие в Националния конкурс за млади таланти.
Разработките на участниците в тазгодишния конкурс бяха оценявани от жури в състав:  проф. Сава Гроздев – председател (Институт по математика и информатика – БАН) и членове: проф. Румен Пранчов (Технически университет – София), доц. Мирослав Абрашев (Софийски университет), Орлин Кузов и Маргарита Шахпазова (МОМН).

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата