Истините за феномена на „храната „Е“

21 юли, 2010 13:05 | Здраве | 2 коментара

Истините за феномена на „храната „Е“

От дълги години се установяват и затвърждават многобройни стандарти за производство – първо на регионално, после на европейско, а в последните години – и на международно ниво. Целта на всички тях е да вкарат все по-разнообразното и трудно за контролиране индустриализирано производство в определени рамки, гарантиращи минимално необходимото ниво на качество.
Познаваме голяма част от тях, но дали можем да посочим поне един стандарт за храната, която консумираме?
GOST стандартизацията (задължително свидетелство за съответствие на държавните стандарти за качество) се въвежда в далечната 1925 г., когато Съветският съюз създава организация за следене на т. нар. “государственный стандарт”. В днешно време GOST е придобила характера на международен стандарт и има за цел да гарантира натуралните съставки на даден хранителен продукт.
Какво е приложението на GOST в България?
Според неговата рецептура в колбасите например се забранява използването на хранителни добавки и соеви протеини. Днес обаче месопреработвателите имат правото да произвеждат колбаси, несъобразени по технически условия с утвърдения вече стандарт. Така на практика в познатите ни евтини месни продукти почти не се съдържа месо, а само овкусители, вещества за увеличаване на теглото и соев концентрат. При продължително приемане на този набор от химикали с вкус на месо, в тялото ни се натрупва шлака от непознати за него вещества. В резултат тези малки дози отрова, които поглъщаме без дори да подозираме, предизвикват генетични промени в целия ни организъм.
Шокиращ пример за отклонението от стандарта е един от най-консумираните месни продукти, а именно кренвиршът в полиетиленова обвивка. Напоследък нашумя въпросът за съотношението между съдържащото се в него месо и влаганите хранителни добавки. Дали ниската цена, на която се реализира продукта на пазара, не е неизбежно и свидетелство за ниското му качество?
Истината No 1: наред със соевите протеини, нишесте и овкусители, цели 45% от състава на популярния кренвирш представляват емулсия от смлени и сварени на каша вътрешности и сухожилия. Това сигурно би се приело като деликатес в менюто на някои източни народи, но не и в нашето общество.
Друг често задаван въпрос касае съдбата на месните продукти с изтекъл срок на годност? И дали наистина в хранителната промишленост нищо не се губи, а единствено претърпява, така да се каже, леки „козметични промени“?
Истина No 2: за много месопреработвателни комбинати в практика се е превърнало повторното преработване на непродадените колбаси с изтекъл срок на годност чрез хранителни добавки, които нямат характерен вкус, но придават апетитен вид на продукта и увеличават количеството кайма в него. Основните им съставки са генно немодифицирана целулоза и оцветител Карнин.
Какъв е ефектът върху нас?
След поглъщането на споменатите вещества, в стомаха се получават канцерогенни нитрозамини, способстващи развитието на туморни образувания. Те могат да нанесат непоправими щети на черен дроб, панкреас, лимфна и отделителна система на организма.
Как да разпознаем врага?
Напоследък все повече се говори за индекса „Е” (озн. Европа), съпроводен от различни цифри, зад които се крият хранителните добавки. Информацията за тях е достъпна и списъкът им е голям: включва някои недотолкова вредни добавки (стабилизатори, сгъстители, ябълкова и лимонена киселини) и такива, които се натрупват в организма ни и постепенно го разрушават (екситоксини, оцветители, консерванти, нитрати, солфити и бензолати). Тези химически вещества се добавят в продукта с цел подобряване на вкусовите качества, трайността и хранителната стойност. Точно по тази причина строго забранените химични добавки в света са малко (само три) и то не за друго, а защото са способни наистина безвъзвратно да увредят здравето.
Извадете лист и химикал и запишете кои са те: Е121 (цитросов червен оцветител 2), Е123 (оцветител Амаранд) и Е240 (консервант Формалдехид).
Истина No 3: последният преди няколко години е фигурирал легално върху популярни шоколадови изкушения. Той се съдържа заедно с мравчената киселина в силно токсичното вещество и основна съставка на редица диетични продукти – Аспартам.
И така без да подозираме, ние поглъщаме вещества, които затрудняват храносмилането ни, такива които създават условия за астма, рак, мозъчни увреждания, епилепсия, алцхаймер, ранна деменция и др. Изключително застрашена е възрастовата група на децата, които могат да развият хиперактивност и аутизъм. Безспорно най-опасни са екситоксините Аспартам и Натриев глутамат (срещан още по опаковките само като Глутамат или дори като овкусител), които все още не са забранени въпреки токсичността си. Обезпокояващ е и фактът, че в други страни има хранителни добавки, които са забранени, но в България свободно стоят на опаковките на хранителните стоки. Специалистите съветват да се проверява детайлно съдържанието на продуктите и да се избягват такива с фигуриращ голям брой букви на опаковката.
Как можем да подобрим храненето си?
Лекарите препоръчват да изключим от менюто си т.нар. fast food храни, да наблегнем върху плодовете и зеленчуците, особено върху „зелените” храни, които имат благоприятно влияние както върху черния дроб, така и върху целия организъм. Захарта пък можем да заменим с мед, олиото – със зехтин, а плодовете и зеленчуците – да приемаме в суров вид като просто се опитаме да забравим за консервите.
Много разискван е проблемът  за вредните емулсии храната, но още по-актуален ще се окаже въпросът  как да се справим след време с щетите които бавно, но сигурно нанасят на организма ни любимите вкусотии от ежедневното ни меню. Трябва да сме внимателни какво поглъщаме и да помним, че храната „Е“ е създадена от човека, но не всяко негово дело е имало добри последствия за човечеството.
Михаела Иванова

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Буров коментира на 11 април, 2011 г., 11:47 ч.

    Натуралните хранителни добавки по принцип са добро допълнение към ежедневното.

  2. Буров коментира на 11 април, 2011 г., 11:47 ч.

    *меню