Младите залагат на самообучение в Интернет

21 юли, 2010 17:03 | Свободно време, Технологии | Няма коментари

Младите залагат на самообучение в Интернет

Все повече млади хора прибягват до това да се самообучават, използвайки информация от Интернет.  Това важи с пълна сила, когато младежите се нуждаят от инструкции за използването на дадена компютърна програма, например, вместо да потърсят професионално обучение в специализирани центрове. Не са редки и случаите, в които младите използват интерактивни самоучители на различни езици онлайн или изтеглени от торенти.
Какво кара хората да избират самообучението за сметка на възможността да получат сертификат от дадена школа? Какви други възможности за учене в домашни условия предлага Интернет? 
Отдавна Глобалната мрежа не е само средство да си набавим помощни материали при писането на някое есе или курсова работа. Интернет дава възможност да учим и езици. Съществуват редица видеоклипове, чрез които можем да усвоим основни фрази, изговорени и обяснени от хора, за които въпросният език е майчин. Наред с това, бихме могли да си изтеглим езикови самоучители. Проучване на Академика БГ установи, че все повече зачестяват случаите, в които млади хора използват за самоподготовка примерния TOEFEL тест, качен в Интернет. В нета могат да се намерят и програми, които имитират тестове, използвани в езиковите центрове.
Онова, което подтиква ученици и студенти да прибягват до метода на самообучение, е удобството, че спестяват време и купища пари за частни уроци. Сертификатите не са от особено значение, казват те, ако човек няма уменията да борави с езика. Поради тази причина, примерният тест е най-доброто решение при подготовка. Заедно с това се дава възможност да се види какво е нивото, на което са усвоили езика. Нещо повече – по-упоритите изкарват достатъчен брой точки, за да изучават специалности или магистратури в елитни европейски университети.
Необятното Интернет пространство предлага много други възможности за самообучение. Сайтът http://www.selfgrant.com е място за разнообразни, безплатни онлайн курсове в различни области на знанието. Най-популярни са курсовете по компютърна грамотност. Кратки видеоклипове спомагат за по-лесното и бързо усвояване на програми от  Microsoft Office пакета (Word, Excel, Outlook, Power Point и др.),  както и за изучаване на трикове, които се използват при Adobe Photoshop. Може да се намери информация  дори за това как сами да си направим семпъл дизайн на сайт.
Академика БГ попадна на случаи, при които младежи използват информация в Интернет, за да усъвършенстват компютърните си умения. В резултат на това успяват да си извоюват позиции на уважавани IT специалисти във водещи компании, без непременно да имат завършено съответстващо на позицията образование.
Съществува дори виртуално самообучение на кандидат-водачи на моторни превозни средства в Интернет среда. Това е възможно благодарение на специално разработената система, наречена Virtual Test. Основното предимство на този вид обучение е това, че кандидатът има възможност сам да определя колко време ще отдели за самоподготовка и кога ще се случи това. В системата са заложени безкраен брой различни комбинации от листовки. При VirtualTest е възможно конструиране на тестове само върху една, две или повече познавателни структури, в зависимост от това на какъв етап е обучението.

Десислава Пътева

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата